Særlige Omikron-vacciner på vej til udvalgte grupper

Vinteren forventes at byde på ny smittespredning, og derfor kan særlige risikogrupper se frem til to ny vaccinestik.
Vacinnerne udbydes til dem, som forventes at få det værste sygdomsforløb. Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR
21. september 2022 15:40

Nu er der sat dato for de kommende booster vacciner.

Fra 1. oktober vil vaccination tilbuddene blive sat i gang, både med Covid-19 vacciner og influenza vacciner til bestemte grupper.

Det skriver Departementet for Sundhed i en pressemeddelelse.

Det er ikke alle, som skal lægge skulder til endnu en booster vaccine. De bliver derimod tilbudt til dem over 50 år og folk i særlige risikogrupper.

- Vi forventer en vinter, hvor mange vil blive smittet med Corona, men langt de fleste vil få et mildt sygdomsforløb. Derfor har vi valgt at tilbyde vaccinen til de grupper, der har størst risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, siger landslæge Henrik L. Hansen i pressemeddelelsen.

Han uddyber, at vaccinen i år er en særlig kombinationsvaccine, som udover at give den samme beskyttelse som de tidligere Corona-vacciner, så giver den også målretter beskyttelse mod de nye Omikron-varianter.

Man skal være vaccineret mindst to gange med den oprindelige vaccine for at modtage den nye.

Landlægeembedet opfordrer alle til at tage imod tilbuddet.

Selvom vaccinen er specielt målrettet Omikron-varianten, så kan den ikke stoppe smittespredningen, da Omikron-varianten er for smitsom. Målet med vaccineindsatsen er derimod at begrænse skaderne af smitteudbruddene, som ventes til vinter.

Influenza-vacciner til de ældre

Starten af oktober byder også på endnu et vaccinationstilbud, i denne opgang til dem over 65 år. De vil nemlig kunne modtage en influenza-vaccine.

I pressemeddelelsen fremgår det, at myndighederne forventer et influenza udbrud i år efter to år med restriktioner og begrænset smittespredning.

- Specielt ældre er i risiko for at blive alvorlig syge og anbefales derfor at blive vaccineret, siger Henrik L. Hansen. Vaccinen kan gives samtidig med Corona-vaccinationen.

På trods af en forventet smittespredning med corona skal man ikke frygte endnu en nedlukning, som vi har set tidligere.

- Jeg forudser ikke, at der vil blive indført restriktioner igen. De nye varianter er så smitsomme, at det alligevel ikke vil begrænse smitten, og bliver de fleste på 50 år og ældre vaccineret, vil sygdomsforløbene være så milde, at der ikke er grund til at frygte, at sundhedsvæsenet vil blive overbelastet, siger Henrik L. Hansen.

Hjemmesiden corona.nun.gl vil blive re-aktiveret og give oplysninger om tid og sted for vaccinationstilbud lokalt. Nogle bygder vil først få et vaccinationstilbud i forbindelse med et ordinært bygde-besøg.