Sælger anparter for at overleve

Det handlede kun om forretning og forretningens overlevelse da Qeqertaq Fish solgte anpartsmajoriteten i selskabet til Royal Greenland. Det siger den nu tidligere formand for bestyrelsen i Qeqertaq Fish Erik Nielsen. Han kan ikke forstå Halibut Greenlands skarpe kritik af Royal Greenlands køb af anparterne.
Skrevet af Oline I. Olsen
12. december 2012 16:35

- Vi har søgt samarbejde, fordi vi på sigt ikke vil kunne klare os selv i denne her konkurrence med meget høje hellefiskepriser, siger den nu afgået formand i bestyrelsen for Qeqertaq fish, Erik Nielsen.

Og for at sikre produktionsanlæggets Qeqertaq fishs fremtid søgte de samarbejde med andre private fiskeriaktører. Og den privatejet Halibut Greenland var den oplagte partner, troede Qeqertaq Fish.

- Hele to gange har vi henvendt os, og oveni har en af medejerne ellers kontaktet dem for at etablere et samarbejde eller sælge anparterne hos dem, men de svarede ikke på henvendelserne, siger Erik Nielsen, der ikke forstå Halibut Greenlands kritik der nu er kommet i kølvandet på Royal Greenlands køb af anpartsmajoriteten.

Halibut Greenland forklarer at der har været dialog med Qeqertaq Fishs medejer, men for selskabet har der ikke været forretnings grundlag for at opkøb af anparter i Qeqertaq fish, forklarer Direktør Niels Thomsen og fastholder sin kritik om offentligt ejet selskabers, med skattepenge i ryggen, opkøb af anparter hos konkurrenter.

- Vi ønsker at politiske aktører, som repræsentanter for befolkning, skal tage stilling til, om et offentligt ejet selskab skal kunne både opkøbe, men også være ene aktør i en branche, hvor der sagtens kan være fuldt ud private aktører, siger Niels Thomsen.

Demokraternes kommunalbestyrelsesmedlem i Qaasuitsup kommunia Ane Lone Bagger mener at der mangler spilleregler overfor offentligt ejet virksomheder, for at sikre konkurrencen.

- Der mangler klare spilleregler omkring konkurrencen, siger Ane Lone Bagger. Spilleregler der skal forhindre offentlige ejet virksomheder i at kvæle den eksisterende konkurrence, som private selskaber har skabt med priser og ydelser eller varer.