Sådan ser partierne på samarbejde med Naleraq under Pele Broberg

På trods af partnerskabet mellem IA og Siumut i koalitionen og det borgerlige samarbejde mellem Demokraatit og Atassut i oppositionen, er døren til samarbejde med Naleraq ikke helt lukket.
Pele Broberg, formand for Naleraq. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Else Olsvig, Anders Dall
29. juni 2022 08:59

Lykønskningen fra de andre partier til Pele Broberg som nyvalgt formand for Naleraq er ikke til at tage fejl af.

På tværs af Inatsisartut lyder der et "tillykke" og "alt godt på posten" til den nyvalgte formand fra politiske frontfigurer, KNR har talt med.  

Helt så samstemmede klinger det dog ikke på partigangen, når man spørger, hvordan partierne hver især ser på mulighederne for at samarbejde med Naleraq.

Et parti, der skal navigere i et politisk landskab, der forandrede sig brat for partiet for godt fem måneder siden.

Her kollapsede samarbejdet i koalitionen mellem IA og Naleraq nemlig efter blot et år. Bruddet efterlod Naleraq i en opposition, og her lå en ny samarbejdspartner ikke lige for. Demokraatit og Atassut havde nemlig indgået et formelt samarbejde.

Særligt Atassut gav i den forbindelse udtryk for, at partiet har svært ved at se et samarbejde for sig med Naleraq.

LÆS OGSÅ Efter exit: Naleraq er totalt isoleret i Inatsisartut

Tager vi temperaturen på, hvordan partierne i dag ser på mulighederne for samarbejde med Naleraq, har Atassut stadig svært ved at se, hvordan de to partier kan samarbejde.

 -  Jeg tror ikke, det vil komme til at ændre noget. Vi har jo allerede en aftale med Demokraatit, og det er vi tilfreds med. Det samarbejde er stadig under udvikling, så det vil vi fortsætte med, siger Aqqalu Jerimiassen, der er formand for Atassut.

Han forklarer, at de to partier er to helt forskellige steder særligt i spørgsmålet om selvstændighed, som er en mærkesag for Naleraq, mens Ataasut er stærkt fortaler for rigsfælleskabet. 

Demokraatit: Skattepolitisk kan vi samarbejde

Anderledes åben over for samarbejde er Demokraatit.

For selv om spørgsmålet om selvstændighed heller ikke er noget, som ligger lige for, så er der andre områder, hvor formand for Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen, ser muligheder for samarbejde. 

Det gælder særligt inden for skattepolitik og mere specifikt selskabsskattepolitik.

- Alt afhængigt af hvad der bliver talt om, er vi selvfølgelig altid klar til dialogen, og jeg er sikker på, der er masser af områder, vi kan samarbejde på. Der er også nogle områder, hvor vi ikke kan. Men sådan er det jo i politik, siger Jens-Frederik Nielsen.

Han slår dog samtidig fast, at Demokraatit er godt tilfreds med det samarbejde, partiet lige nu har sammen med Atassut.

IA: Vi udelukker ikke noget

Nu forhenværende formand for Naleraq, Hans Enoksen, sagde i forbindelse med koalitionsbruddet med Inuit Ataqatigiit tilbage i april, at Naleraq og Inuit Ataqatigiit var vokset fra hinanden.

Her godt fem måneder efter og en nyvalgt formand for Naleraq, siger gruppeforkvinde for Inuit Ataqatigiit, Agathe Fontain, sådan her om mulighederne for igen at kunne samarbejde.

 - Inuit Ataqatigiit vil gerne samarbejde med alle, som man kan lave en aftale med. Så vi udelukker ikke nogen som helst, og man ved heller ikke, hvad der sker i fremtiden. 

Siumut vil vægte samarbejde med IA

Siumuts politiske ordfører, Doris J. Jensen, siger, at partiets dør altid står åben for samarbejde med andre partier, men slår samtidig fast:

-   Vi vægter samarbejdet med Inuit Ataqatigiit i hele valgperioden, men vi er altid åbne for at støtte hinanden med hensyn til beslutningsforslagene, når vi er enige med hinanden. Det gælder både i koalitionen og med oppositionen, siger Doris J. Jensen.

Om Naleraq gerne vil gå med i en koalition igen, spurgte KNR den nyvalgte formand for Naleraq, Pele Broberg, om i lørdags. 

Han sagde blandt andet sådan her:

- Vi har meldt klart ud fra starten af, at hvis du går i politik for at skabe fjender, holder du ikke særlig lang tid. Vi går altid ind i politik for at skabe alliancer, men det bliver ikke på bekostning af vores sjæl.