Sådan er Grønlands 123 mest magtfulde forbundet med hinanden

Forskere har fundet frem til de mest magtfulde personer i Grønland. Se her, hvordan de magtfulde er forbundet med hinanden.

Hvem er de mest magtfulde mennesker i Grønland? 

Det er 123 personer, som ifølge to forskere er magteliten i landet. De 123 personer mødes på kryds og tværs i netværk i toppen af samfundet. 

Det viser en analyse, som Morten Fischer Sivertsen og Anton Grau Larsen har lavet over landets magtelite

De otte netværk, som forbinder flest personer i magteliten, er blandt andet VL Gruppe 72 Nuuk. Det er en samling af arbejdsgivere.

Også den årlige erhvervskonference Future Greenland, Økonomisk Råd og det årlige bestyrelsesseminar for selvstyreejede virksomheder er blandt de netværk, som de mest magtfulde er i. 

LÆS OGSÅ Magten er fordelt på mange mennesker i Grønland

I de otte netværk, som forbinder flest magtfulde personer, sidder for eksempel formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen (S), naalakkersuisoq Karl Frederik Danielsen (S), naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq (NQ), Julia Pars, der er administrerende direktør i Visit Greenland, Martin Birkmose Kviesgaard, der er administrerende direktør i Grønlandsbanken og Brian Buus, der er direktør i Grønlands Erhverv. 

Men der er også mindre kendte personer i de otte netværk: For eksempel Anders Møller Christensen, som er konsulent i Nationalbanken og  Ruth Lindhardt, som er departementschef i Departementet for Boliger og Infrastruktur. 

LÆS OGSÅ Rapport: Her er Grønlands mest magtfulde personer

Ifølge rapporten er der 123 mennesker, som er de mest magtfulde i Grønland. 

De fleste af dem indgår dog kun i fire netværk. De er i et netværk, fordi de er medlem af en bestyrelse, en direktion, et råd - eller de er valgt ind i Inatsisartut eller Folketinget.

De to forskere, som har lavet rapporten over Grønlands magtelite, har lavet kortet herunder. 

Kortet viser de forskellige netværk, og hvordan de er forbundet med hinanden. 

Personerne i midten er med i flest netværk. 

Ifølge forskerne Morten Fischer Sivertsen og Anton Grau Larsen er det ikke muligt at udpege, hvem der er den mest magtfulde person inden for magteliten.

En person kan godt sidde med i mange netværk uden at have stor magt. Kortlægningen viser i stedet, hvordan magteliten kender hinanden fra forskellige netværk.


 

 

Vær opmærksom på: Forskerne Anton Grau Larsen og Morten Fischer Sivertsen har lavet undersøgelsen fra 1. februar 2019 til 1. februar 2020.

Siden er der sket udskiftning på enkelte poster, som ikke fremgår af illustrationen. Det kan for eksempel skyldes en rokade i Naalakkersuisut eller udskiftning i en bestyrelse. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt