Ruslands ambassadør kritiserer USA's pengegave til Grønland

USA fører konfrontatorisk politik i Arktis i stedet for fredelig dialog, mener Ruslands ambassadør i Danmark,  Vladimir V. Barbin.
Ruslands ambassadør i Danmark kritiserer, at USA og Grønland har indgået en aftale om 82 millioner kroner til erhvervslivet og uddannelsessektoren i Grønland. Foto © : Scanpix
27. april 2020 06:46

Grønlands 'ja tak' til 82 millioner kroner fra USA vækker kritik fra den russiske ambassadør i Danmark.

I en mail til Politiken skriver ambassadør Vladimir V. Barbin:

- At dømme ud fra udtalelserne fra ambassadør C. Sands, forlader USA sig i stedet for dialog og samarbejde nu udelukkende på en konfrontatorisk politik i regionen i et håb om dermed at opnå herredømme i denne del af verden.

Barbin mener, at USA med kontanter går ind og forsøger at påvirke magtbalancen mellem landene i Arktis.

LÆS OGSÅ Grønland indgår samarbejde med USA for millioner

Han mener også, at USA handler i strid med Ilulissat-erklæringen fra 2008, hvor alle fem arktiske nationer aftalte at beholde Arktis som et fredeligt område.

- Rusland er klar til at diskutere alle relevante udfordringer med USA og forhandle, hvis der er behov for nye aftaler', siger den russiske ambassadør.

Men kritikken bliver blankt afvist af den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands.

Godt nok advarede hun i en kronik i sidste uge direkte mod Rusland og Kinas interesser i Arktis. Men USA er udelukkende interesseret i fred i Arktis, skriver Carla Sands til Politiken. 

- Vores mål er et stabilt og sikkert Arktis - fri for konflikt, med respekt for suverænitet og konstruktivt engagement om fælles økonomiske, videnskabelige og miljømæssige udfordringer.