Rusland spiller med musklerne

På trods af et nyligt afholdt fredeligt møde om fordelingen af naturressourcerne i Arktis, er Rusland nu godt på vej til igen at spille med musklerne i kapløbet om retten til Nordpolen.
06. april 2010 11:02

Om få uger vil russiske faldskærmstropper dale ned over Nordpolen for at fejre 51-års jubilæet for russiske forskere i Arktis.

Uofficielt mener flere internationale eksperter dog, at jubilæumsbegivenheden er en advarsel om at Rusland snart - hvis nødvendigt med militærmagt - vil have afgjort, hvordan naturressourcerne skal fordeles i Arktis. Det skriver dagbladet Politiken.

Ruslands militære trusler var blandt andet med til at skubbe til beslutningerne på et topmøde om Arktis, som Grønland/Danmark, Norge, USA, Canada og Rusland i sidste uge deltog i. Her blev man enige om at FN’s behandling af de fem landes territoriale krav i Arktis går for langsomt.

- Som arbejdet i FN med dette spørgsmål skrider frem i øjeblikket, kan der gå 30-50 år, før kravene bliver behandlet. Det kan ingen vente på. Derfor skal processen speedes op, siger den danske justitsminister Lars Barfoed.

En rapport fra Geological Survey har vurderet at området nord for polarcirklen rummer 90 milliarder tønder olie. Det er nok til at dække verdens forbrug i 3 år. Hertil kommer 47.000 kubikmeter naturgas og 44 milliarder tønder flydende naturgas - svarende til næsten en tredjedel af verdens reserver.

Så der er virkelig noget at kæmpe om. En del af ressourcerne ligger så tæt på land, at det allerede er afgjort, hvem de tilhører. Men konflikten er opstået omkring de kontinentalsokler som to eller flere af de fem landene overlapper. Hvem de områder tilhører skal en videnskabelig FN-kommission afgøre, og det er den kommission de fem lande mener arbejder for langsomt.

Derfor aftalte landene, at sætte embedsmænd til at undersøge, hvordan man bedst effektiviserer processen. Enighed var der også om at konflikterne skal løses i fredelighed. Alligevel har Rusland flere gange spillet med de militære muskler i Arktis, og blot 12 dage inden topmødet udtalte præsident Medvedev, at: - Rusland aggressivt vil forfølge sine interesse i Arktis.

Om få uger får Nordpolen igen besøg af Russerne, denne gang i form af faldskærmsudspringere.

Der var under det arktiske topmøde også bred enighed om, at stridspunkter der ikke umiddelbart kan løses politisk landene imellem skal afgøres ved den internationale domstol i Haag.