Royal Greenland klar til at åbne ny fabrik i Aappilattoq

Royal Greenlands nye fabrik i Aappilattoq ved Upernavik forventes færdigbygget i denne uge, og produktionen forventes at kunne starte op allerede i næste uge.
Skrevet af Mads Pedersen
07. december 2017 08:14

Royal Greenlands fabrik i Appilattoq blev nedrevet i juni 2017, og siden har byggeri af den nye fabrik været i gang. Og nu er der udsigt til at den nye fabrik kan komme i gang, Det skriver Royal Greenland på sin hjemmeside.

Når den nye fabrik i Aappilattoq starter med at producere, vil fiskerne i bygden, kan fiskerne glæde sig over at få mulighed for at indhandle op til 15 tons om dagen.

Til sammenligning kunne fiskerne kun indhandle 3-4 tons hellefisk om dagen i den gamle fabrik.

- Den øgede lagerkapacitet vil give mulighed for indhandling og produktion hele året, skriver Royal Greenland.

Men åbningen af den nye fabrik er afhængig af, at de sidste materialer når frem til Aappilattoq i denne uge.

LÆS OGSÅ Royal Greenlands drift hårdt udfordret af RAL-problemer

Den oprindelige plan var at fabrikken skulle være færdig i november, men forsinkede leverancer, logistiske problemer og uforudsete byggetekniske opgaver har betydet at opstarten af den nye fabrik er forsinket med en måned, lyder det fra Royal Greenland.

- Vi glæder os over, at vi på trods af vanskeligheder og forsinkelser, alligevel når at blive færdige inden året er omme, og det skyldes, ikke mindst, en ekstra indsats fra de implicerede håndværkere og vort eget personale i Royal Greenlands fabrik i Upernavik.

Den nye fabrik i Aappilattoq får en frostlagerkapacitet på over 300 tons, hvilket er mere end dobbelt så stor som det tidligere anlæg, der havde en lagerkapacitet på 150 tons, til hellefisk der blev frosset ned som hele.

- Under byggeriet af den nye fabrik i Aappilattoq, har fiskerne i bygden frem til ultimo oktober 2017, indhandlet til et af Royal Greenland indchartret indhandlingsskib, hvilket medførte en rekord indhandling for fiskerne i Aappilattoq, der frem til den 10. september i år, fik indhandlet 450 tons flere hellefisk i forhold til året før, skriver Royal Greenland.