Royal Greenland griber ikke russisk chance

Royal Greenland holder fast i den langsigtede strategi, på trods af chancen for lette russiske rubler.
21. september 2014 13:07

Konkurrenten er sat ud af spillet, men Royal Greenland forventer ikke at spinde guld på Russisk embargo.

Bruno Olesen, salgsdirektør i Royal Greenland, siger til Jyllands-Posten, at han forventer effekten for den grønlandske virksomhed i sidste ende vil forblive nogenlunde neutral.

Det russiske importforbud omfatter som bekendt ikke Grønland, men rammer derimod Royal Greenlands største konkurrent på det russiske marked, Canada.

Konkurrent sat ud af spillet

Med storkonkurrenten ude af billedet skulle man måske tro, at pengene kunne rulle ind i Royal Greenlands pengetank, men ifølge Bruno Olesen, er man nødt til at satse mere bredt.

- Det russiske marked består af 23.000 tons koldtvandsrejer, hvoraf de ca. 19.000 har været leveret af Canada, så på kort sigt får vi en større efterspørgsel. Men vi laver ikke en ensidig satsning på Rusland, siger Bruno Olesen til Jyllands-Posten og fortsætter.

Grønland går fri af boykot

- Selvfølgelig går vi ind og vurderer, hvad vi kan gøre i situationen, men det bliver intet stort eventyr for os. Hvis situationen omring Ukraine normaliserer sig om en måned, falder embargoen bort, og vi kan ikke basere vores marked på, at vores konkurrenter ikke har tilgang til det. Det holder hverken etisk eller forretningsmæssigt.

Royal Greenland har gennem længere tid arbejdet på det østasiatiske marked og det arbejde bliver der ikke lavet om på.

- Vi har i mange år kæmpet for at lave et stærkt marked i Asien, så det fortsætter vi med. Så vi udnytter ikke den fordel, importforbuddet måske kan være, fordi det ville ødelægge vores langsigtede strategi, siger Bruno Olesen.

Prisen både op og ned

Han forklarer, at det russiske embargo vil presse prisen på markedet uden for Rusland, fordi Canada nu skal sælge deres rejer andre steder end Rusland.

- Så jeg tror, effekten bliver nogenlunde neutral for os. Vi får en bedre pris i Rusland, men en dårligere pris på andre markeder, siger salgsdirektøren til Jyllands-Posten.