Royal Arctic Line åbner for flere skibe til Tasiilaq i fremtiden

Borgerne i Østgrønland kan måske se frem til flere skibe med forsyninger i fremtiden, lyder svaret fra Royal Arctic Line på en underskriftindsamling.
Royal Arctic Line forventer at informere borgerne i Østgrønland omkring de nye planer inden for de næste par måneder. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Malik Brøns
20. november 2019 13:14

Royal Arctic Line har lyttet til borgerne i Østgrønland, og vil derfor undersøge om det er muligt at få flere skibsanløb til Tasiilaq i fremtiden. Det skriver rederiet i en pressemeddelelse.

En underskriftsamling fra 434 borgere i Tasiilaq blev videregivet til Royal Arctic Line den 1. november i år. Underskriftsamlingen var lavet, med et ønske om at få flere og senere skibsanløb fra rederiet til Tasiilaq, inden vinteren og havisen lukker for skibssejladsen til byen.

Med den nuværende skibsplan sejler Royal Arctic Line til Tasiilaq ti gange om året.

Ikke ekstra skib i år

- Det første anløb sker som regel, når det er muligt at komme igennem storisen ud for Tasiilaq i starten af juni måned, hvorefter Tasiilaq anløbes hver tredje uge med et skib, som har mulighed for at komme i havn i Tasiilaq. Årets sidste skib anløber som regel i midten af november måned, hvorefter storisen begynder at sætte ind, skriver rederiet.

På baggrund af underskriftssamlingen har Royal Arctic Line undersøgt, om det er muligt at indsætte et ekstra anløb. Men det bliver ikke i år.

- Det har desværre ikke været muligt for Pilersuisoq at skaffe forsyninger til det skib, vi kunne indsætte, da de ikke ville kunne være klar til den afgangsdato, det var muligt at indsætte skib til, skriver Royal Arctic Line.

Måske flere skibe efter nyt samarbejde

Derfor vil Royal Arctic Line kigge på alternative løsninger fremover. Næste år begynder rederiets samarbejde med det islandske rederi Eimskip, og samarbejdet vil ændre på Royal Arctic Lines sejlplaner.

Med ændringerne sejlplanen, vil RAL prøve at lave flere anløb til Østgrønland gennem Island.

- Det kunne for eksempel være en løsning med forbindelse direkte til Island, med en højere anløbsfrekvens gennem åbent-vandperioden. En sådan omlægning vil være mere fleksibel med hensyn til at anløbe Tasiilaq tidligere og senere, såfremt isen og vejret tillader det.

Royal Arctic Line forventer at informere borgerne i Østgrønland omkring de nye planer inden for de næste par måneder.