Blandt dem er Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton, der potentielt kan skade præsidentens sag. Trump afviser at have gjort noget forkert.Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix

Rigsretssag mod Trump kan måske begynde i denne uge

Efter afstemning i Repræsentanternes Hus kan Senatet snart tage hul på rigsretssagen mod Donald Trump.

Repræsentanternes Hus i USA vil onsdag stemme om at sende anklagepunkterne i rigsretssagen mod præsident Donald Trump videre til Senatet.

Det siger den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, på et møde med demokratiske politikere tirsdag.

En afstemning i Repræsentanternes Hus onsdag åbner for, at Senatet kan indlede rigsretssagen mod præsidenten allerede i denne uge.

Det kan dog tage nogle dage for Senatet at få formaliteterne på plads, såsom at tage medlemmer af Kongressen i ed.

Pelosi har ventet i flere uger med at sende anklagerne videre til Senatet, hvor rigsretssagen skal finde sted.

Hun og Senatets republikanske flertalsleder, Mitch McConnell, har været uenige om, hvorvidt der skal føres nye vidner i Senatet.

LÆS OGSÅ Præsident Trump stilles for rigsret for misbrug af embede

Demokraterne vil gerne have nuværende og tidligere topembedsmænd i Det Hvide Hus til at afgive forklaring under ed.

Blandt dem er Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton, der potentielt kan skade præsidentens sag. Trump afviser at have gjort noget forkert.

McConnell har endnu ikke meddelt, præcist hvordan Senatet vil gennemføre rigsretssagen. Han har ikke lovet, at der vil blive ført nye vidner eller fremlagt nye dokumenter i sagen.

Den ledende republikaner kan derimod forsøge at styre processen mod en hurtig frifindelse af præsidenten - noget, som han har antydet, at han vil gøre.

- Hvad laver Senatet, der gør, at de ikke har plads i kalenderen til at høre fra vidner som John Bolton og Mick Mulvaney, siger det demokratiske kongresmedlem Hakeem Jeffries tirsdag ifølge tv-stationen CNN.

Mulvaney er fungerende stabschef i Det Hvide Hus. Demokraterne vil gerne indkalde ham og Bolton som vidner for at høre mere om en omstridt telefonsamtale mellem Trump og Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, i juli.

LÆS OGSÅ Det Hvide Hus: Trump er sikker på at blive frifundet i rigsretssag

De to anklagepunkter mod Trump handler om embedsmisbrug og hindring af Kongressens arbejde.

Præsidenten er anklaget for at have misbrugt sin magt ved at presse Ukraines regering til at iværksætte en undersøgelse af Trumps politiske rival Joe Biden og dennes søn.

Derudover er præsidenten anklaget for at have modarbejdet Kongressen i efterforskningen af sagen - blandt andet ved at forhindre embedsfolk og rådgivere i at vidne.

Pelosi vil onsdag sætte navn på de politikere, der på vegne af Repræsentanternes Hus skal føre sagen i Senatet. Det oplyser demokraten Henry Cuéllar til Reuters.

Det er kun tredje gang i USA's historie, at der indledes en rigsretssag mod den siddende præsident.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt