Regning: 100.000 kroner per familie

Hvis Nukissiorfiit taber den verserende voldgiftssag mod Energikonsortiet I/S, om opførelsen af vandkraftværket i Qorlortorsuaq i Sydgrønland, vil det ifølge Kommune Kujalleqs beregninger kunne koste hver familie i Narsaq og i Qaqortoq ikke mindre end 100.000 kroner, såfremt regningen sendes videre.
17. januar 2012 07:45

Og det kan simpelthen ikke være rigtigt, mener borgmester i Kommune Kujalleq Simon Simonsen.

- Det synes jeg, er helt uacceptabelt for vore borgere her i Kommune Kujalleq, hvis det skulle ske.  Hvis det sker, så synes jeg, det er for dårligt og ikke til at acceptere. Når man ved, at borgerne her i kommune kujalleq har ikke haft noget med planlægningen og projektet at gøre, siger Simon Simonsen til KNR.

Allerede fra i år er el-forbrugerne i syd blevet ramt af prisstigninger, da Nukissiorfiit skal have dækket sine løbende omkostninger i netop den uafsluttede sag om Qorlortorsuaq-værket.

Medlem af Inatsisartut for IA Naaja Nathanielsen ligeledes har stillet spørgsmålstegn ved fremgangsmåden. Den politisk ansvarlige Jens B. Frederiksen har erkendt, at det da også er et spørgsmål om, hvordan man tolker reglerne, om Nukissiorfiit gør ret eller forkert.

Men skulle selskabet tabe voldgiftssagen mod Energikonsortiet I/S, så er Kommune Kujalleq klar til at gå rettens vej for at forhindre, at regningen ender hos forbrugerne, gør borgmester Simon Simonsen nu klart.

Indtil videre har han skrevet et brev til Naalakkersuisoq for infrastruktur, Jens B. Frederiksen, hvor han - i lighed med IAs Naaja Nathanielsen - efterlyser svar på, hvad der giver Nukissiorfiit ret til at sende både de løbende udgifter og en eventuel tre-cifret millionregning videre til forbrugerne.

- Vi vil helt klart have dokumentation for regelgrundlaget, lød det altså fra borgmester Simon Simonsen.

Ifølge Jens B. Frederiksens svar til Naaja Nathanielsen må meldingen til sydkommunens borgmester ventes at være, at der altså - i hvert fald ikke endnu - findes nogen specifik bestemmelse i bekendtgørelsen, der siger hvordan Nukissiorfiit skal håndtere sagomkostninger vedrørende voldgiftssager.