Rapport advarer om stadig flere virussygdomme fra dyr

Covid-19 er bare det seneste eksempel på en sygdom, der stammer fra dyr. Tendensen vokser ifølge FN-rapport.
Ebola, zika, Mers og sars er eksempler på sygdomme, som skyldes, at virus er givet videre til et menneske fra et dyr. Ifølge Unep opstod Covid-19 med stor sandsynlighed i flagermus. Foto © : Alachua County/Flickr
Skrevet af Ritzau
08. juli 2020 09:28

COVID-19 er bare det seneste eksempel på en sygdom, der stammer fra dyr. Nye udbrud vil finde sted, hvis myndigheder verden over ikke gør en indsats for at forhindre andre sygdomme i at krydse fra dyr til mennesker.

Sådan lyder det i en FN-rapport, der advarer om stadig flere virussygdomme fra dyr.

I rapporten fremhæves syv tendenser, der kan frembringe nye sygdomme. Deriblandt en øget efterspørgsel på kød, en mere intensiv udnyttelse af landbrugsjord, en øget udnyttelse af vilde dyr samt klimaforandringer.

- Videnskaben ved, at hvis vi fortsætter med at udnytte vilde dyr og ødelægge økosystemerne, kan vi regne med en vedvarende strøm af lignende sygdomme, som hopper fra dyr til mennesker, de kommende år, siger Inger Andersen, der er direktør for FN's miljøprogram Unep.

LÆS OGSÅ DRCongo rammes af eboladødsfald efter lang periode uden

Ebola, zika, Mers og sars er eksempler på sygdomme, som skyldes, at virus er givet videre til et menneske fra et dyr. Ifølge Unep opstod Covid-19 med stor sandsynlighed i flagermus.

- Verden over var mange overrasket over Covid-19, men vi, som arbejder med dyresygdomme, var ikke overrasket. Det her er en pandemi, som i høj grad var forudsigelig, siger Delia Randolph fra International Livestock Research Institute, der sammen med Unep står bag rapporten.

Ifølge Delia Randolph fra Ilri kommer 75 procent af nye sygdomme fra dyreverdenen. Tendensen begyndte i 1930'erne.