ARCTIC CIRCLE Randi V. Evaldsen: Vi må handle

Det første tema ved Arctic Circle var økonomisk udvikling i Arktis, hvor naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen kom med en klar besked lige efter den officielle åbning.
Foto © : Helle Nørregaard
Skrevet af Bibi Nathansen
18. maj 2016 14:33

 

Første taler ved første paneldebat var naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evalden, hvor hun benyttede lejligheden til at lange kraftigt ud efter oppositionspartierne, medierne og befolkningsgrupper.

Ifølge hende er disse ikke villige til at acceptere de nødvendige økonomiske nedskæringer og reformer, såsom en pensionsreform, sagde hun blandt andet - og uddyber:  

-Vi snakker jo allesammen om reformer, og det har vi gjort i rigtig mange år, og nu kan vi altså ikke vente længere. Nu skal vi i gang, fordi vi kan ikke blive ved med at snakke om de reformer. Nu skal vi til at handle, siger Randi Vestergaard Evaldsen til KNR.

Hun mener, at Grønland står ved en korsvej - hvis landet skal have del i den økonomiske vækst, så er vi nødt til at stramme op.

-Det kommer til at ramme flere på nogle måder. Man tænker ikke på, hvor meget det egnetlig betyder for samfundet som helhed, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Samtidig glæder naalakkersuisoq for finanser sig over de mange indlæg fra andre arktiske folk, som også Grønland kan lære af i bestræbelserne på at op nå økonomisk vækst:

-Jeg forventer, at få netværket,at  få snakket med de andre, der er her og få fortalt om vores situation - hvad Naalakkersuisuts synspunkt er, samt hvad de kan give af råd, måske til forskellige økonomiske reformer elle hvad vi kan gøre som land, som de synes, vi måske har overset. Man kan hente inspiration, så det synes jeg er meget spændende, siger naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen.

Arctic Circle fortsætter i dag, hvor blandt andet turisme, transport og naturressourcer bliver debatteret. Du kan følge debatten på KNR-TV.