Foto: Branding Greenland

RAL's kunder fokuserer på prisen

Royal Arctic Lines beslutning om ikke længere at sejle til Aalborg får en afdæmpet modtagelse hos flere af rederiets kunder. Kunderne er mere optaget af prisen på fragt, end hvilken havn Royal Arctic Line benytter i Danmark.

- Det er priserne på fragt, som er af stor betydning for os, ikke så meget hvilken havn i Danmark der bliver sejlet ud fra, siger Brian Chemnitz, indkøbschef i Kalaallit Nunaanni Brugseni, om Royal Arctic Lines plan om ikke længere benytte Aalborg Havn fra sommeren 2019.

Ifølge indkøbschefen får Brugseni op mod 80 procent af deres varer fra COOP i Danmark, der har et stort lager i Skalborg umiddelbart syd for Aalborg.

Men indkøbschefen mener ikke, at den længere transport i Danmark vil betyde højere priser på varerne i Brugseni. Det, der virkelig betyder noget, er prisen på fragten til Grønland, siger Brian Chemnitz.

Læs også RAL vil øge sejladsen til Grønland

Det vil dog modsat være en stor fordel, hvis Royal Arctic Line som lovet kan sejle ugentligt året rundt. Det er nemlig dyrt for Brugseni, når Royal Arctic Line sejler i den såkaldte 9-12 rotation med henholsvis 9 og 12 dage mellem sejladserne, hvilket rederiet har gjort i første kvartal de seneste to år:

- Den har været meget besværlig og meget kostbar for os og vores butikker, dels på grund af manglende varer i perioder og større kassationer, siger Brian Chemnitz.

Heller ikke i Pilersuisoq har udskibningshavnen i Danmark den store betydning, vurderer logistikchef, Kurt Lauritsen:

- Umiddelbart vil det ikke have nogen konsekvens om varer bliver leveret i Aalborg eller Aarhus, siger Kurt Lauritsen.

Læs også RAL: Sikuki skal overtage funktionen som basishavn

Ud over prisen på fragten til Grønland vil Kurt Lauritsen holde skarpt øje med, om den øgede sejlads også kommer kysten til gode.

- Det, der er vigtigt for os, det er selvfølgelig at feeder-skibene ud af Nuuk passer med atlantskibene, siger Kurt Lauritsen.

Hos én af Royal Arctic Lines andre store kunder, Royal Greenland, er det også prisen, der er i fokus:

- Alt andet lige kan vi bestemt se nogle muligheder, men det afhænger selvfølgelig af de fragtrater, vi vil blive tilbudt, skriver direktør i Royal Greenland, Mikael Thinghuus, i en mail til KNR.

Læs også Aalborg Havn lægger pres på RAL med milliontrussel

Ifølge Mikael Thinghuus har Royal Greenland ikke væsentlige aktiviteter i eller omkring Aalborg, som er afhængig af forsyninger via den nuværende Grønlandshavn.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt