Direktør for Royal Arctic Line, Verner Hammeken, støtter op om forbud mod sejlads på tung bunkerolie i Arktis. Foto: KNR

RAL støtter forbud mod tung olie

Royal Arctic Line er positivt stillet over for kommende forbud mod at sejle på tung bunkerolie i Arktis.

I sidste uge tilsluttede Naalakkersuisut sig, at der skal vedtages et forbud mod, at skibe sejler på tung bunkerolie i Arktis.  

Ifølge Grønlands Erhverv er der her i landet kun ét rederi, der benytter sig af den såkaldte heavy fuel oil, som er verdens mest forurenende skibsbrændstof, og det er Royal Arctic Line.

LÆS OGSÅ WWF om forbud mod tung bunkerolie: - Det er os selv, der bestemmer, hvor gode vi vil være ved naturen her i Arktis

Her støtter man fuldt op om forbuddet. 

- Vi var selv med til at udforme forbuddet tilbage i februar og marts i år. Vi har sammen med Danske Rederier givet input til det danske miljøministerium. Som det største arktiske rederi var vi en naturlig stærk interessent, skriver direktør Verner Hammeken i en mail til KNR.

Hvad er polarkoden?

 

Polarkoden er et internationalt regelsæt, der blandt andet skal sikre, at de skibe, der sejler i Arktis, er bedre rustet til forholdene.

 

Skibene skal blandt andet være bygget til at sejle i isfyldt farvand, og de skal have det nødvendige sikkerhedsudstyr ombord.

Vigtigt signal

Forbuddet mod den tunge olie forventes vedtaget af FN’s internationale søfartsorganisation, International Marine Organisation, i 2021. Og det er sat til at træde i kraft den 1. juli 2024.

Men for skibe, der overholder polarkoden, vil forbuddet først gælde fra den 1. juli 2029.

Tidsfrister, som passer fint med Arctic Line, forklarer direktøren.

- Det er positivt, at forbuddet indføres fra 2024 for ældre skibe og fra 2029 for skibe med beskyttede tanke bygget til arktiske forhold, som vores er.

- Vi er tilfredse, fordi det er en løsning, der tager hensyn til vores investeringer, og samtidig gør det nødvendigt for os at arbejde mod en omstilling, som er vigtig. Det er et vigtigt signal, der nu er sendt, skriver Verner Hammeken og fortsætter: 

-Ni år er trods alt nogle år, og vi er overbeviste om, at der sker landvindinger på verdensplan, der gør det muligt at lave en god overgang til HFO-fri operation på en økonomisk forsvarlig måde senest på det tidspunkt.

Hvad er HFO? 

 

HFO (Heavy Fuel Oil) er verdens mest forurenende skibsbrændstof.

 

HFO er meget vanskelig og til dels umulig at opsamle ved lave havtemperaturer.

 

Ved større spild af HFO vil der derfor være stor risiko for, at olien forbliver længe i vandet eller på de kyster, olien eventuelt strander på.

 

Kilde: Naalakkersuisut

Åbne spørgsmål

KNR ville gerne have haft svar på, hvad det helt konkret vil koste for Royal Arctic Line at skifte den tunge bunkerolie ud.

Vi ville også gerne vide, om forandringen på nogen måde vil komme til at påvirke de grønlandske forbrugere.

Men rederiet har ikke ønsket at give yderligere kommentarer. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt