- Vi sender vores dybeste medfølelse til alle berørte af denne tragiske sag, siger Qivioq Løvstrøm.Foto: Rådet for menneskerettigheder

Rådet for Menneskerettigheder: Ivaaraq-sagen er brud på menneskerettighederne

Rådet for Menneskerettigheder har også nu reageret på, at en 23-årig multihandicappet kvinde fødte et barn i fredags. Ingen anede, at hun var gravid.

Der er mange, som er chokerede og har reageret for det, der sket på Ivaaraq, hvor en beboer lige pludselig født en dreng.

Også fra Rådet for Menneskerettigheder kritiserer sagen hårdt og siger, at det er et stort brud på menneskerettighederne.

Det skriver de i en pressemeddelelse. 

- Det er fuldkommen forkasteligt og under al kritik, at en sag som dette kan finde sted. Det er et alvorligt brud på menneskerettighederne, siger formand for Rådet for Menneskerettigheder, Qivioq Løvstrøm i pressemeddelelsen.

Sagen handler om en multihandicappet kvinde på 23 år, der bor på handicapinstitutionen Ivaaraq i Qaqortoq. 

LÆS OGSÅ Laura Taunajik Uitsatikitseq overvejer: Skal jeg lade min datter blive på Ivaaraq?

Hun er sandsynligvis blevet seksuelt misbrugt og gjort gravid, og i fredags fødte hun en dreng. Ingen anede noget om graviditeten, før kvinden gik i fødsel.

- I denne sag, hvor ofret hverken kan tale eller gå, er det ekstremt vigtigt, at den personlige sikkerhed og frihed sikres. Man skal være tryg, når man er anbragt, siger Qivioq Løvstrøm.

- Ligeledes skal familien trygt kunne overdrage omsorgen af deres pårørende til institutionerne. Denne sag må markere, at de rette beskyttelsesforanstaltninger for personer med handicap ikke altid finder sted.

Særlige behov skal hjælpes

Naalakkersuisoq for børn, unge, familier og sundhed, Mimi Karlsen (IA), siger, at hun har iværksat en landsdækkende undersøgelse om forholdene i døgninstitutionerne, det er Rådet for Menneskerettigheder glade for.

LÆS OGSÅ Mimi Karlsen om multihandicappet der fødte: Alle dem, der har været nærheden af hende, skal undersøges

- Det tiltag støtter vi op om. Derudover er det særligt vigtigt, at personer med handicap får adgang til sundhedsvæsnet i det omfang, de har brug for. Det må understreges, at en person, som ikke selv har mulighed for at handle, må behandles med værdighed

- Vi sender vores dybeste medfølelse til alle berørte af denne tragiske sag.

Tilioq har også hård kritiseret sagen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl