COP21 Qujaukitsoq:Vi står fast på vores krav

Dagen før at klimaaftalen efter planen skal falde på i morgen til COP21 mødet i Paris, er der ikke udsigt til en grønlandsk underskrift fra Naalakkersuisoq for udenrigsanliggende, Vittus Qujaukitsoq, hvis landet ikke får opfyldt en række centrale ønsker.
Foto © : Naalakkersuisut
Skrevet af Jonas Fievé
11. december 2015 17:38

- Det er nok sådan, det skal forstås, men det er for tidligt at konkludere, siger Vittus Qujaukitsoq til KNR. 

Han afviser dog ikke, at Naalakkersuisut ender med at godkende aftalen, men der skal indrømmelser på bordet.

- Det er på sin plads at insistere på, at Grønland skal have ret til vækst, og have ret til at udvikle sig, så vi får en selvbærende økonomi.

Plads til udvikling

Vittus Qujaukitsoq er modstander af en bindende aftale, hvor landet bliver forpligtet til at reducere drivhusgaserne med en bestemt mængde.

For at landets økonomi kan vokse, kan det ifølge Vittus Qujaukitsoq være nødvendigt at øge udledningen af de skadelige drivhusgasser.

- Den mulighed mener Naalakkersuisut ikke, at vi skal udelukke blot for at tilgodese nogle politiske interesseredde mål, der stritter imod vores interesser.

Både Grønland og Færøerne deltager i den danske delegation. Det er derfor den danske regering, som forhandler på vegne af Naalakkersuisut, og lige nu er der lange udsigter til, at Vittus Qujaukitsoq får opfyldt alle sine ønsker.  

-I øjeblikket står vi i den situation, at de store lande har fjernet en masse af de punker, som Grønland finder vigtige.

Grønland tænker grønt

Selvom Naalakkersuisut ikke vil gå med til en forpligtende aftale om, at landet skal reducere drivhusgasserne med en bestemt mænger. Betyder det ikke, at landet ikke vil gøre noget for klimaet.

-Tværtimod intensiverer vi planerne om brug af alternativ energi, hvor vandkraftenergi indgår som et centralt element i at mindske vores afhængighed af fossile brændstoffer.

Vittus Qujaukitsoq mener dog ikke, at Naalakkersuisut såkaldte ambisitiøse klimapolitik strider imod, at de ikke vil underskrive en ambisitiøs klimaaftale.

-Som jeg tidligere har sagt, vil Grønland ikke låse sig fast på en situation, hvor vores udviklingsmuligheder begrænses. Det er den eneste grund til, at vi er påpasselige med ikke at indgå nogen forpligtende aftaler.