Quebecs premierminister har en stor plan

Quebecs premierminister rejser nu verden rundt for at rejse penge til den stort anlagte investeringsplan, Plan Nord, der vil ændre tilværelsen fundamentalt i blandt andet Nunavik.
29. juni 2011 14:39

Det er nu to måneder siden, at Quebecs premierminister Charest annoncerede en ny og meget omfattende plan, kaldet Plan Nord. Planen omfatter hele det nordlige Quebec inklusive Nunavik. Alt i alt et område, der er to gange så stort som Frankrig, men som er meget tyndt befolket med i alt kun cirka 120.000 mennesker. Men på trods af den lave befolkning, er der uendelige naturressourcer, som mange andre lande nu er yderst interesserede i.

Premierminister i Quebec, Jean Charest, anser Plan Nord som noget af det vigtigste for fremtiden i Nunavik og resten af Quebec. Han er derfor begyndt at rejse rundt i verden for at vække interesse hos mulige investorer. I denne uge er han i England, Belgien og Tyskland - blandt andet for at tale om de forekomster af diamanter, uran, jern og nikkel, der er i det nordlige Quebec og de energimuligheder, der er i vandkraft og muligvis også olie og naturgas. Indtil nu er det mest vandkraften, som er blevet udviklet og som er det økonomiske fundament for provinsen Quebec.

Premierminister Charest vil i løbet af de næste måneder rejse videre til Kina og Japan, for regionens ressourcer er noget man verden meget gerne vil have fat i og gerne vil investere i.

Quebec vil selv investere 400 millioner kroner i projektet over de næste 25 år, men de lande som premierministeren besøger ventes også med stor sikkerhed at ville investere store summer. Det vil betyde et helt nyt liv for de cirka 10.000 inuit, der bor i Nunavik - for der vil komme mange arbejdere udefra, der vil blive bygget veje, jernbaner og havne ved bygder, der ellers er svære at komme til.

Alt i alt vil Nunavik og Nordquebec komme til at se meget anderledes ud.