Formanden for organisationen for grønlandske hundeslædeførere, Mikkel Jeremiassen.Foto: KNR / Andreas Wille

Qeqertarsuaq kan nu igen deltage i grønlandsmesterskabet i slædeløb

Efter en sag i 2018, hvor en slædekører blev mistænkt for at blande den enestående grønlandske hund med andre racer, har slædekørerne fra Qeqertarsuq været udelukket.

Organisationen af grønlandske hundeslædeførere, KNQK, holdt i weekenden generalforsamling i Ilulissat.

Blandt de mange beslutninger, der blev truffet under generalforsamlingen er, at slædekuske fra Qeqertarsuaq nu skal kunne deltage i alle KNQK’s aktiviteter igen, som eksempelvis grønlandsmesterskabet i slædeløb, Avannaata Qimussersua.

Og det glæder den nye formand for KNQK.

- Det er befriende og jeg glæder mig over, at vore medlemmer fra Qeqertarsuaq nu kan deltage igen i vores arrangementer på lige fod med andre medlemmer, siger Mikkel Jeremiassen til KNR. 

LÆS OGSÅ Slædeførerforening: Uacceptabelt, at vi ikke må deltage i Avannaata Qimussersua

Men det er en beslutning, der er truffet, selvom der ikke er kommet nye oplysninger i sagen.

Sagen begyndte i 2018. Dengang blev en hundeejer i Qeqertarsuaq beskyldt for at have indført en fremmed hunderace til Qeqertarsuaq. Og denne påstand blev bevist via en DNA undersøgelse i slutningen af 2019.

Slædekuskene i Qeqertarsuaq jubler

Det er et forslag fra slædekuskene i Qeqertarsuaq, der ligger til grund for besluningen om, at de får lov til at deltage i mesterskaberne igen.

Formanden for den lokale hundeslædeforening, Qimusseq 82, er bevæget over afgørelsen, efter den store sag om raceblanding af hunde.

- Sagen har medført mange følelser, da blandt andet vore slædehunde midt om natten har været aflivet under mishandlinger. Vi har derfor ventet med spænding op til afgørelsen og vi jubler over, at vi har fået vores ønske opfyldt, siger Simigaq Heilmann.

En alvorlig sag

Den nye formand for organisationen for grønlandske hundeslædeførere, Mikkel Jeremiassen, har siden organisationens opstart i 1998 siddet i bestyrelsen og har været formand i flere år.

Og han fortæller, at den kontroversielle slædehundesag fra Qeqertarsuaq har været en af det hårdeste opgaver for organisationen.

- Det var en alvorlig sag. Enhver kan se, at den ikke har været nem at behandle og vores baggrund har været, og fortsat vil være, at beskytte den grønlandske slædehund, som har levet sammen med os i mange år her i landet.

- Vi arbejder med et stort hjerte for dette kreatur. Vi værner derfor om den og vi vil arbejde for at bevare den. Og netop derfor har det ikke været en nem opgave med denne sag, siger han.

LÆS OGSÅ Fem års karantæne til slædekusk i Qeqertarsuaq

Selvom slædekuskene fra Qeqertarsuaq nu igen kan deltage i organisationens samtlige arrangementer, er slædekusken fra Qeqertarsuaq, som blandede hunderacerne op, fortsat i karantæne. Slædekusken fik fem års karantæne sidste år. Det fortæller Mikkel Jeremiassen.

I følge Simigaq Heilmann vil slædekuskene fra Qeqertarsuaq nu samle penge ind til deres kommende deltagelse i grønlandsmesterskaberne i slædeløb, Avannaata Qimussersua.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt