Qaqqaq: Oprindelige folks rettigheder skal gøres til lov i Canada

Mumilaaq Qaqqaq har fået opbakning i sit parti til, at oprindelige folks rettigheder skal gøres til lov i Canada.
Mumilaaq Qaqqaq, der blev valgt den 21. oktober, har haft travlt lige siden. Hun tilhører det New Democratic Party, et venstreorienteret parti, der fik 24 mandater ved sidste valg. Arkivfoto Foto © : NDP
24. november 2019 14:30

Mumilaaq Qaqqaq, det nye parlamentsmedlem for Nunavut, har allerede opnået sin første succes. Hun har nemlig fået et løfte fra lederen sit parti, New Democratic Party, Jagmeet Singh om, at han kommer til Nunavut.

Og så bakker han op om hendes kamp for, at oprindelige folks rettigheder skal gøres til lov i Canada.

Desuden er der gode udsigter til, at de mange anbefalinger fra Sandheds- og forsoningsommissionen såvel som fra Undersøgelsen om de forsvundne og myrdede oprindelige folks kvinder bliver gjort til virkelighed.

LÆS OGSÅ Længe ventet rapport om myrdede kvinder er klar

Mumilaaq Qaqqaq, der blev valgt den 21. oktober, har haft travlt lige siden. Hun tilhører det New Democratic Party, et venstreorienteret parti, der fik 24 mandater ved sidste valg.

Hun udtaler til Nunavik News, at siden valget har hun mødtes flere gange med partiets leder, Jagmeet Singh. Han har lovet at komme til Nunavut, som han aldrig før har besøgt.

Jagmeet Singh tilhører selv en minoritets gruppe, idet han er sikh. Han har overfor Global News udtalt, at han i sin politik lægger vægt på at arbejde med og for oprindelige folk. Han har lovet at få FN Erklæringen om oprindelige folks rettigheder gjort til lov i Canada.

LÆS OGSÅ Undersøgelseskommission færdig med høringer i Quebec

Desuden har han lovet at implementere de mange anbefalinger fra Sandheds og forsonings Kommissionen såvel som fra Undersøgelsen om de forsvundne og myrdede oprindelige folks kvinder.

Det er noget, Mumilaaq Qaqqaq længe har arbejdet for. I 2017 talte hun som medlem af en kvinde delegation i det canadiske parlament netop om disse rettigheder.

LÆS OGSÅ Ung nunavummiu valgt ind i Canadas parlament

Hendes nye samarbejde med Jagmeet Singh vil betyde, at disse rettigheder nu vil blive fremlagt i det canadiske parlament.

Hun skal holde sin første tale som parlamentsmedlem indenfor den næste måned.