Qaaq-koncert indspillet til DVD

Der var optagelser til live cd og dvd, da gruppen Qaaq holdt koncerter i Katuaq fredag og lørdag. Se video.
Skrevet af Noah Mølgaard
12. februar 2013 11:15

Det var et vemodigt gensyn og lige så hurtigt afsked, der var med Per Berthelsens gruppe Qaaq. Gruppen havde sin allerførste koncert fredag aften i Grønlands kulturhus Katuaq, og afskedskoncerten blev afholdt allerede dagen efter.

- Vi har ellers fået mange invitationer til andre byer. Men jeg har svært ved at forestille mig, at 13 musikere skal kunne rejse sammen til flere byer, med de flypriser vi har i dag, siger Per Berthelsen.

Og de mange fans, som ikke fik oplevet den kendte gruppe, der udgav LP'en 'Timmissatut ilillunga' i 1983, får alligevel mulighed for at se og høre koncerten på dvd og cd.

- Vi regner med, at udgive dvd og cd i september eller oktober. Nu skal vi have bearbejde video og lydoptagelserne. Men vi er meget stolte over at være med til udgivelsen af et stykke musikhistorie i Grønland, siger direktør i Atlantic Music Ejvind Elsner til KNR.gl.

Mange sange som Per Berthelsen har indspillet sammen med sin afdøde søster Birthe Olsen handler om at værne om naturen, tage vare på hinanden og kærlighed. Det er tema'er, der fremkalder store følelser, og mange kunne ikke holde tårerne tilbage under koncerterne.

- Vi må  indrømme, at vi også var meget rørte over den fantastiske modtagelse. Jeg holdt tårerne tilbage ved ikke at kigge for direkte på publikum. Så publikums positive respons på koncerten er også en stor gave til os, der stod på scenen, siger Per Berthelsen.

Gruppen har øvet i knapt seks uger, hvor der blev øvet 2-3 gange om ugen. Per Berthelsen, som ellers er kendt som en dygtig guitarist, overlod den opgave til andre musikere under koncerterne.

- Det hænger sammen med, at mine ben og ryggen er blevet svækket efter min svære sygdom for et par år siden. Jeg kan desværre ikke stå med en guitar under hel koncert. Men jeg var også omgivet af dygtige musikere, som også fik frihed til at spille den måde, de foretrak at spille. Vi havde et rigtig godt samarbejde, siger Per Berthelsen.

Koncerterne var en markering af 30 års jubilæet for udgivelsen af Qaaq's eneste lp. Birthe Olsen, der døde af kræft for 25 år siden, blev også nævnt flere gange i løbet af koncerterne. Hun har skrevet flere af melodierne, hvor Per Berthelsen har skrevet tekster, hvor Birthe Olsen har været med til at bestemme tema'erne i teksterne.

Sangen som Per Berthelsen betragter som sit musikalske svendestykke 'Timmissatut ilillunga' blev modtaget med at publikum rejste sig, svajede med armene og sang med.

Det var mindst lige så rørende, da de spillede sangen 'Neriuut', der handler om kræftens påvirkning på den syge og ikke mindst de pårørende, der lever med håbet under sorgen.

- Jeg må indrømme, at jeg kæmpede meget hårdt for at holde tårerne tilbage, da vi spillede den sang, siger Per Berthelsen.

Her er de sange som Qaaq spillede under koncerterne:

1. Akisuaneq  (Per Berthelsen)
2. Erinaq  (Per Berthelsen)
3. Kattunneq (Per Berthelsen)
4. Misigisat  (Per Berthelsen / Pia Boysen)
5. Sallaatsumik appilluta  (Per Berthelsen)
6. Asaneqarneq  (Per Berthelsen)
7. Neriuppunga paasissagit  (Svend Aage Hansen & Per Berthelsen)
8. Ilumut taamaassanerpa?  (Birthe Olsen & Per Berthelsen)
9. Pujoq alikkalersoq takuiuk?  (Svend Aage Hansen & Per Berthelsen)
10. Takoqqissanerpagit ?  (Svend Aage Hansen)
11. Asasara (Per Berthelsen)
12. Inuk pinngortitarlu (Per Berthelsen)
13. Kisimiinngilatit (Birthe Olsen & Per Berthelsen)
14. Maqaasinartutit  (Niels Ostermann & Per Berthelsen)
15. Timmissatut ilillunga (Per Berthelsen)
16.  Kasuutta! (Per Berthelsen)
17. Taamaalluni nuanneqaaq (Niels Ostermann & Per Berthelsen)
18. Neriunneq (Per Berthelsen & Malik Høegh/Per Berthelsen)

Her er en video-optagelse med sangen 'Taamaalluni nuanneqaaq' , som er lagt ud på youtube: