Foto: KNR

Qaanaaq skal blive bedre til at se jobmulighederne

Arbejdsløsheden er høj i Qaanaaq, og folk flytter fra byen og de omgivende bygder.

Det er en kedelig udvikling, men den kan stoppes, mener naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked og handel, Randi Vestergaard Evaldsen fra Demokraterne.

- Og det er noget, som vi og befolkningen skal udnytte, siger Randi Vestergaard Evaldsen, som sammen med hele Naalakkersuisut på nær to medlemmer torsdag deltog i et større erhvervssemionar i Qaanaaq sammen med Qaasuitsup Kommunia.

Læs også Qaanaaq plages stadig af stor arbejdsløshed

 

Workshops om erhvervsudvikling

Her har de sammen med repræsentanter for offentligt ejede og private virksomheder og institutioner diskuteret nye jobmuligheder på fire workshops.

For mere end hver femte i den arbejdsduelige alder går ledig i Qaanaaq. Og folk flytter fra byen.

Men Randi Vestergaard Evaldsen understreger, at der også er flere og bedre muligheder, som slet ikke bliver udnyttet.
Blandt andet inden for iværksætteri, husflid og turisme:

- Der er mange muligheder, når vi får vores forlængede landingsbaner i Nuuk og Ilulissat, hvor turismen også kan udvikle sig endnu mere her oppe, siger Randi Vestergaard Evaldsen til KNR.

Men der er også uudnyttede muligheder i fiskeriet, pointerer hun:

- Der er kommet gang i fiskeri efter hellefisk, og 2014 og 2015 har været rigtig gode år. Så der er også mulighed for indhandling.

Læs også BILLEDER Kom med til borgermøde i Qaanaaq

 

Ingenn nye penge fra Selvstyret

Men Qaanaaq skal ikke stikke næsen op efter hverken flere penge, eller at Naalakkersuisut flytter Selvstyre-arbejdspladser til byen:

- Det har vi ikke planer om, og det har vi ikke snakket om. Og det ved vi jo godt, at det koster mange penge at flytte arbejdspladser ud. Jeg synes, at vi skal kigge på de muligheder, der er her oppe, siger naalakkersuisoq for Erhverv og Arbejdsmarked.

Har I penge med til Qaanaaq til erhvervsudvikling så?

- Vi har ikke decideret ekstra ting med her op, men fra vores departement har vi selvfølgelig nogle tilskudsordninger. For eksempel tilskud til indhandlingsanlæg og til opstart af virksomhed og til rådgivning af opstart af virksomhed.

Hvorfor er I så der oppe?

- Jamen, vi er her oppe fordi Ironbark er her oppe med deres mineprojekt Zintronenfjord projektet. Og der har Nalakkersuisut så besluttet, at tage flere Nalakkersuisut her op sådan så alle, så stor en del er samlet her oppe, mens der er aktivitet. Så derfor har vi valgt at komme her op, forklarer naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel, Randi Vestergaard Evaldsen. 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt