Foto: Daorana Qaaqqutsiaq

Qaanaaq plages stadig af stor arbejdsløshed

Qaanaaq mangler arbejdspladser. Hver femte i den arbejdsduelige alder står uden arbejde.

Der er stadig store udfordringer, når det gælder om at skabe nye arbejdspladser i Qaanaaq.

Godt nok falder arbejdsløsheden typisk om sommeren på grund af det sæsonbetonede fiskeri, siger kommunaldirektør i Qaasuitsup Kommunia, Hans Eriksen, til KNR.

Men der er generelt stor mangel på arbejdspladser.

Og ifølge kommunaldirektøren ligger det seneste tal for arbejdsløsheden i Qaanaaq på 77 ledige. Det svarer til, at mere end hver femte i den arbejdsduelige alder mellem 18 og 64 år i dag står uden arbejde.

- Der er blevet færre arbejdspladser, og de rykker andre steder hen. Og folk må forlade Qaanaaq og følge efter, hvis de vil have arbejde. Det er den udvikling, vi kan se for Qaanaaqs vedkommende, fortæller Hans Eriksen. 

Læs også BILLEDER Kom med til borgermøde i Qaanaaq

Og en så stor arbejdsløshed har også store konsekvenser for økonomien, når vi skal støtte dem, der bliver arbejdsløse, siger Hans Eriksen:

- Den belaster vores sociale system.

 

Flest offentlige arbejdspladser

Ifølge kommunen findes de fleste arbejdspladser inden for offentlig administration. Mens turismens betydning har været stigende de senere år.

Nu er det på høje tid, at der tænkes på tværs af faggrænser mellem Selvstyret, kommunen og de private virksomheder, så der kan skaffes nye arbejdspladser, mener kommunaldirektøren.

For eksempel bruges Nukissiorfiits værksted i Qaanaaq ikke ret meget, fortæller Hans Eriksen.

- Men vi mangler både elektrikere og mekanikere. Så i stedet for at stå tomt, kan værkstedet jo omdannes til et lokale, som permanent er bemandet med uddannet fagpersonale.

 - Det er alt for dyrt for kommunen at få sendt mekanikere op syd fra, når et køretøj bryder sammen, eller når vi har brug for elektrikere.

- Men det kan være svært at få Nukissirorfiit til at påtage sig et ejerskab på det kommunale område. Der er vi bare nødt til at tage det næste skridt og så begynde at arbejde på tværs af de grænser, siger Hans Eriksen.

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt