Professor: Skat på kapitalindkomst kan finansiere skattelettelsen

Naalakkersuisoq for finanser Maliina Abelsens planlagte skattelettelse på 1 procent kan godt finansieres alene ved at beskatte kapitalindkomst. Det vurderer formanden for Økonomisk Råd og Skatte- og Velfærdskommissionen, Torben M. Andersen.
20. april 2012 10:57

- Ja. Det mener jeg godt, man kan. Der er store muligheder, for hvis man ser på boligområdet og også andre områder, er der nogle ting, som er ret lempeligt beskattet.

- Hvis man hæver skatten der, vil der selvfølgelig komme et provenu, og så kan man lave en skatteomlægning, hvor man nedsætter skatten på arbejde og på den måde styrker produktion og beskæftigelse.

Det vurderer Torben M. Andersen, formand for Økonomisk Råd og Skatte- og Velfærdskommissionen og til daglig økonomiprofessor ved Aarhus Universitet.

- Men tror du man kan finde 70 millioner kroner bare på værdipapirer og kapitalafkast?

- Det er ikke urealistisk. I hver fald hvis kapitalgevinstbeskatningen også omfatter fast ejendom, siger Torben M. Andersen.

Han mener altså, at pengene kan skrabes sammen alene ved at lægge skat på ting som aktier, obligationer, renteindtægter og ejendomavance - altså det man tjener, når man sælger fast ejendom.

Og det kræver ikke brandbeskatning, men kan lade sig gøre inden for rimelige niveauer sammenlignet med andre lande, påpeger han.

I morgenradioavisen kunne man høre Siumut-formand Aleqa Hammond frygte, at skattelettelsen vil gå ud over de dårligst stillede i samfundet.

Men det behøver altså ifølge Torben M. Andersen ikke nødvendigvis være sådan, i og med det typisk er folk med mellem- og højindkomst, der har disse indtægter.

- Hvis spørgsmålet er, om man kan lave denne slags omlægninger, hvor det især er samfundets bredeste skuldre, der kommer til at bære en større byrde, jamen så kan man godt det, slår økonomiprofessoren fast.

Naalakkersuisoq for finanser Maliina Abelsens argument for at sænke skatten er at give folk mere incitament til at arbejde.

Men hvor meget batter en enkelt procent egentlig?

- En procent i sig selv er selvfølgelig ikke noget, der gør nat til dag. Men det er jo både et signal om, hvilken vej man vil gå og vel også et oplæg til et første skridt i en retning af et mere strømlinet skattesystem, som især styrker incitamentet til at arbejde og sætter beskæftigelse i gang, lyder det fra formanden for Økonomisk Råd og for Skatte- og Velfærdskommissionen.

Maliina Abelsen har udtalt, at såfremt Naalakkersuisut får finansieringen på plads, vil indkomstskatten blive sænket allerede i 2013.