Professor: Avis overdriver økonomisk kollaps for Grønland

Dagbladet Børsen overdramatiserer med historien om et muligt økonomisk kollaps for Grønland om få år, hvis ikke der sker store reformer. Det mener professor og formand for Grønlands Økonomiske Råd, Torben M. Andersen.
Torben M. Andersen føler sig fejlciteret af Dagbladet Børsen, der mandag skriver, at Grønlands økonomi kan kollapse om tre år, hvis ikke der sker store reformer inden. Foto © : Nauja Møller
12. juli 2016 09:21

- Sådan et kollaps, så gulvet forsvinder under økonomien, anser jeg ikke for en overhængende risiko.

Sådan siger professor i økonomi og formand for Grønlands Økonomiske Råd, Torben M. Andersen, til KNR.

Han bliver ellers mandag citeret i dagbladet Børsen for en dommedags-profeti om Grønlands økonomi, der vil økonomisk kollapse om senest tre år, hvis ikke der sker store, strukturelle reformer inden.

Men i stedet er to til tre år nærmere den frist, som politikerne i Inatsisartut har til at få besluttet nogle markante reformer, før det ellers vil være næsten uoverskueligt at få vendt Grønlands økonomi.

- Det, jeg har sagt til Børsen, er, at det er vigtigt inden for to til tre år at få sat gang i nogle økonomiske reformer og truffet nogle politiske beslutninger, sådan at man tydeligt får en bevægelse hen imod en selvbærende økonomi, siger Torben M. Andersen.

Læs Børsens historie her - "Grønland er tre år fra økonomisk kollaps"


Store reformer haster fortsat

En analyse fra Nationalbanken fra juni viser, at Grønlands økonomi i 2015 oplevede et mindre opsving, takket være gunstige priser inden for fiskeriet.

Samtidig har Inatsisartut for nyligt vedtaget en reform på pensionsområdet, mens naalakkersuisuts Holdbarheds- og Vækstplan også har fået pæne ord med på vejen af Økonomisk Råd.

Men det er langt fra nok, understreger Torben M. Andersen. Især haster det i stedet med reformer inden for uddannelsesområdet, det private erhvervsliv og besparelser i den offentlige sektor.

- Alt sammen noget, der er utrolig vigtigt, men som kræver politisk beslutninger og tager lang tid, inden det får en tidlig effekt, siger han.

 

Udsigt: Stor udvandring

Når formanden for Økonomisk Råd klart afviser Børsens udlægning, skyldes det, at Grønland er sikret en 3, 7 mia. kroner i årlig bloktilskud fra Danmark.

Men der skal stadig findes 750 mio. kroner årligt frem til 2030, før landskassens økonomi er i balance. Og sker det ikke, er risikoen nærmere, at Grønland står stille og oplever en masseudvandring i stil med udviklingen i fx Irland frem mod 1990’erne og Færøerne i 1980’erne og 1990’erne.

- Det er mere realistisk, hvis man ikke får gjort noget, at man står for det, man kunne kalde et stagnations-scenarie. At der er meget svag økonomisk udvikling, og problemerne bliver ved med at tårne sig op, hvor man ser en stigende udvandring fra landet.

Alene sidste år flyttede 200 personer, født i Grønland, ud af landet, mens færre kom til.