Problemet blev fejet ind under gulvtæppet

En tidligere ansat i Kommuneqarfik Sermersooq med kendskab til Tûgdlik-sagen kan nu afsløre, at ledende medarbejdere og politikere har kendt til de kritisable forhold i døgninstitutionen Tûgdlik i årevis, men, at sagen er blevet syltet.
Skrevet af Naimah Hussain
19. maj 2011 15:57

- Ledelsen i kommunen blev informeret om forholdene. Og derudover blev politikerne i socialudvalget også informeret om forholdene, og hvad vi agtede at gøre i denne her sag, lyder det fra en tidligere medarbejder i Kommuneqarfik Sermersooq, der har indgående kendskab til de problematiske forhold på Døgninstitutionen Tûgdlik, som Radioavisen har dokumenteret gennem de sidste dage.

Hun ønsker at være anonym pga. sagens følsomme natur, og derfor har vi sløret hendes stemme. På baggrund af hendes kontakt med børn og forældre - og senere også et tilsyn, som radioavisen har dokumentation på, blev hun bekymret for børnenes trivsel:

- Vi havde fået en hel del henvendelser, både fra forældre og fra børnene selv, om at de ikke kan lide at være der. De er utrygge, og de er bange for personalet.

Hun forklarer, at tilsynsrapporterne og bekymringerne blev fejet ind under gulvtæppet hos de ansvarlige:

-Efter at de ansvarlige blev informeret, er det som om der ikke rigtigt skete mere i sagen. Jeg følte, at de forhold vi fandt under tilsynet blev fejet ind under gulvtæppet.

Og langt de fleste af børnene blev altså boende på dét sted, som ifølge kommunens eget personale, var så ringe, at det var uegnet til anbringelse af sårbare børn og unge. Det er forhold, som ifølge medarbejderen, har været kendt af Kommuneqarfik Sermersooq i næsten 10 år.

Og Radioavisen kunne også dokumentere i mandags, at gruppen af børnene skrev til deres sagsbehandler allerede i 2001, at de fik tæv og var utrygge ved at være der.

Men hvordan har det været at kende til det i 10 år uden nævneværdige forandringer?

-Altså, det er meget meget meget frustrerende som socialrådgiver, at man er vidende om, at der er nogle børn, der lider under forhold, som ikke er acceptable. Og som jeg ved overordnet ikke kan tolereres. Det har været meget meget frustrerende at vide, at der ikke rigtigt er nogen, der tager hånd om det og ændrer på forholdene.

Adspurgt om hun selv synes, at hun gjorde nok for at gøre opmærksom på det, forklarer hun, at hun råbte op om problemerne, men ikke mødte ørenlyd hos ledelsen, der i sidste ende har ansvaret.

Én af forklaringerne på, at man bliver ved med at samarbejde med Tûgdlik, er den desperate pladsmangel på døgninstitutionsområdet, vurderer hun:

-Private institutioner får lov til at køre deres eget løb i så lang tid på bekostning af børnene. Fordi man fra det offentliges side ikke har mere tilsyn på området, siger hun.

Det har i dag ikke været muligt at indhente kommentarer fra Tûgdliks ledelse, trods gentagne forsøg.