- Privatpersoner er typisk ikke dækket af den her type naturkatastrofer, siger forsikringsselskaberne.Foto: Arktisk Kommando

Naturkatastrofe Private forsikringer dækker ikke

I det omfang de evakuerede fra Nuugaatsiaq og Illorsuit er forsikrede, vil mange formentlig ikke kunne få dækket deres tabte ejendele. De fleste private forsikringer er nemlig ikke omfattet af naturkatastrofer som sidste uges flodbølge.

Hos forsikringsselskabet Kalaallit Forsikring er der tirsdag foreløbig kun enkelte kunder, der har haft det fornødne overskud til at henvende sig:

- Det er få henvendelser, vi har fået. Omkring en håndfuld, siger direktør Dora Drechsel til KNR.

Hun forklarer, at når det gælder folks private forsikringer og såkaldte "landbaserede" forsikringer, som for eksempel husforsikringer og indboforsikringer og motorkøretøjer som snescootere, er der ikke meget håb om at få dækket det mistede:

- Der har vi sagt, at naturkatastrofer, som det her betragtes som, da er det ikke omfattet af forsikringen, siger Dora Drechsel fra Kalaallit Forsikring.

Samme melding kommer fra konkurrenten Codan, der er repræsenteret i Grønland via agenturet Illit Forsikringit.

- Privatpersoner er typisk ikke dækket af den her type naturkatastrofer, siger pressechef Mads Houe fra Codan Forsikring.

Han understreger samtidig, at de endnu ikke har dannet sig et overblik over skadernes omfang, fordi beboerne jo er evakuerede og ikke har haft mulighed for at komme hjem og besigtige ødelæggelserne.

Bådforsikringer og erhvervskunder

Til gengæld er der måske lidt større håb for beboere, der har forsikret deres båd eller jolle. For der kan begrebet "hårdt-vejrs-skade" træde i kraft, forklarer Dora Drechsel:

- Der vil man behandle det som om det havde været en hård storm, det bliver betragtet som en hårdtvejrsskade, og så vil man kigge på sagen. Hvis man har en bådforsikring.

Erhvervskunder er i modsætning til privatkunder stillet anderledes, forklarer Codan:

- I forsikringsmæssig forstand er oversvømmelserne ikke dækket af forsikringen. Hvorimod vores erhvervskunder typisk har nogle andre forsikringer, der kan dække materielle skader og driftstop i produktionen og såvidere, siger Mads Houe.

Overladt til det offentlige

Dermed er de evakuerede beboere formentlig overladt til hjælp fra det offentlige og fra de indsamlinger der er i gang.

Det er endnu ikke afklaret, hvordan den videre hjælp fra det offentlige skal komme, men naalakkersuisoq for Sociale Anliggender Sara Olsvig (IA) sagde den 18. juni på et pressemøde, at Naalakkersuisut vil gøre, hvad der er muligt for at hjælpe:

- Og vi er klar med den hjælp og støtte, der er brug for. Vi vil sætte kræfter ind på alle de områder, vi kan fra Naalakkersuisuts side, sagde vice-formand for Naalakkersuisut Sara Olsvig på pressemødet dagen efter flodbølgen havde skyllet Nuugaatsiaq væk.

 

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt