Pris pr. abortindgreb: 10.000 kroner

Knap ni millioner kroner bruger landskassen årligt på aborter. Det er cirka 10.000 kroner per indgreb i gennemsnit.

Det skiver naalakkersuisoq for sundhed, Doris Jakobsen, i en svar til Demokraternes Randi Vestergaard Evaldsens paragraf 37-spørgsmål. 

De seneste fem år har i alt 4059 kvinder fået foretaget en abort, mens der har været 4191 fødsler. Altså har der været næsten lige så mange aborter som fødsler. Alene i 2013 blev der registreret 875 aborter og 820 fødsler. Det er 55 flere aborter end fødsler. 

Læs også Doris: Lad os forebygge omsorgssvigt

Hver abort koster knap 6000 kroner, og yderligere er den gennemsnitslige rejseomkostning 4000 kroner.

I bygderne, hvor der ikke er læger, må patienterne rejse til en by for at få en abort. Skal en person fra i Qaanaaq have foretaget en abort, så skal hun Ilulissat tur-retur. Det koster knap 13.000 kroner.

Læs også VIDEO Abortdebat røget af sporet

Abort bliver diskuteret frem og tilbage både hos politikkere og i medierne. 

De sidste femten år har antallet af aborter ikke ændret sig. På svaret til Demokraterne skriver sundhedsministeren om en række forebyggelsesinitiativer, blandt andet tidlige indsatser, gratis p-piller og kondomer, adfærdsændrende initiativer som dukkeprojektet, seksuel undervisning og andre tiltag. Indsatser, som altså ikke ser ud til at ændre på antallet af aborter gennem de seneste årtier. 

Læs også Atassut ungdom: Aborter skal koste fem procent

Randi Vestergaard Evaldsen spørger også, om Naalakkersuisut ser særlige områder i landet, hvor der er et særligt behov for at igangsætte initiativer. Doris Jakobsen svarer, at det at sænke antallet af uønskede graviditeter er en lang proces, der indeholder en holdningsændring og et tæt samarbejde med uddannelsesområder og relevante myndigheder, men nævner ikke, om der er bestemte steder i landet, hvor problemet er særligt hyppigt.  

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt