Ikke kun i Nuuk: Portører i seks byer deltager i arbejdsnedlæggelse

I dag nedlægger portørerne på Dronning Ingrids Hospital, Sana, arbejdet. De er utilfredse med, at der endnu ikke er indgået overenskomst med deres arbejdsgiver, Selvstyret.
Jess G. Berthelsen
Jess G. Berthelsen Foto © : KNR/Marie Kristensen
Skrevet af Christine Hyldal
08. februar 2019 11:36
Versionist Simon Uldum

Men også andre af fagforbundets lokale afdelinger er blevet utålmodige og nedlægger arbejdet i dag.

Portører i seks byer deltager i arbejdsnedlæggelsen fra klokken 12, og det sker i Uummannaq, Ilulissat, Sisimiut, Maniitsoq, Nuuk Narsaq og Qaqortoq.

Alligevel mener formand for portørernes fagforening, SIK, Jess G. Berthelsen, at der er grund til optimisme.

Vi håber stadig på at blive inviteret til forhandlinger i løbet af de næste dage, siger han.

Han forstår dog godt, at mange af hans medlemmer er utålmodige.

LÆS OGSÅ SIK ikke glad for portørernes varslede arbejdsnedlæggelse

- Flere af vores lokale afdelinger kræver, at vi tager initiativ til en strejke, fortæller han og understreger, at han hellere vil forhandle end strejke.

- Strejke er det allersidste våben, fordi ingen har gavn af sådan en. Jeg håber, at vi kan indgå en overenskomst, inden vi når så langt, siger Jess G. Berthelsen.

Naalakkersuisut har tilbudt portørerne et lønløft på 92 øre, men det er for lidt, mener Hansine Thorin, som selv er portør på Dronning Ingrids Hospital.

- Der er for lidt tilbage af vores løn til daglige fornødenheder, når husleje, varme og børnepasning er betalt, skriver Hansine Thorin.

Qujaukitsoq maner til forsigtighed

Men Naalakkersuisut skal være forsigtig med at blande sig i forhandlingerne. Det mener Vittus Qujaukitsoq, der er Naalakkersuisoq for Finanser.

LÆS OGSÅ Portører nedlægger arbejdet på fredag

- Overenskomsten udløb sidste år i marts og forhandlingerne om ny overenskomst er stadig uafsluttet, fordi parterne ikke kan opnå enighed, sagde han i Qanorooq i aftes.

- Vi har nogle, der fører forhandlingerne på vores og kommunernes vegne. Vi har tillid til dem, fordi det ikke kun er penge, det handler om. Forhandlingerne omfatter også diverse tillæg og arbejdstider, og derfor er der grund til forsigtighed, siger Vittus Qujaukitsoq.