Jens Napãtôk fra Naleraq har sygemeldt sig fra Inatsisartut. Det sker på grund af en video, der har floreret på de sociale medier, hvori politikeren truer sin samlever. Foto: KNR / Malik Brøns

Politisk kommentator: Troværdigheden smuldrer, tilliden forsvinder, og skuffelsen tager over

Befolkningen gider ikke personsager, men ønsker politikere, der samarbejder, siger politisk kommentator.

Hashsager fra fortiden sendte brødrene Minik og Qarsoq Høegh-Dam fra Siumut ud af lokal- og landspolitik, inden de nåede at træde ind.

Og tirsdag sygemeldte Naleraqs Jens Napãtôks sig som følge af en vidtspredt video, hvori han truer sin samlever.

Politiske personsager er i den grad løbet med opmærksomheden de første uger af det nye Inatsisartut og Naalakkersuisuts levetid - og det tærer på tilliden til de folkevalgte, mener politisk kommentator, Irene Jeppson.

LÆS OGSÅ Jens Napãtôk søger om sygeorlov fra Inatsisartut

- Politikerne burde være vores rollemodeller, men vi ser desværre gang på gang, at der dukker dumme sager op til overfladen. Om det er gamle hashsager eller problemer derhjemme, så kommer sagerne til at fylde rigtig meget blandt befolkningen. Troværdigheden smuldrer, tilliden forsvinder, og skuffelsen tager over.

Ifølge Irene Jeppson gider befolkningen ikke flere "dumme" sager fra de folkevalgte.

- De vil hellere se, at vi er et samlet land, der arbejder for samfundet, og at de her samfundshjul kører rundt.

Drama deja-vu

Politisk redaktør ved Sermitsiaq AG, Jensine Berthelsen, har også fulgt med i de seneste ugers drama.

Et drama, der har det med at gentage sig.

- Det er jo noget, der kommer ved hvert valg, at de nyvalgte bliver sat på prøve. Her er det op til den enkelte forud for, at man stiller op som kandidat at vurdere, hvorvidt man kan være til belastning for sit parti, sig selv eller for samfundet, siger hun.

LÆS OGSÅ Video: Se Siumut og Demokraatit udvandre i protest fra Inatsisartut

Men stjæler det ikke fokus fra det politiske arbejde, når det kommer til at handle om personerne?

- Det kommer an på, hvilke øjne og hvilke ører, der ser og lytter. Det er uundgåeligt ved hvert valg, at nogle falder fra, fordi de findes uvalgbare, eller de selv træder ud på grund af nogle ting, som de ikke har lagt på bordet, mens tid var. Så jeg ved ikke, om det er ekstraordinært, det, der sker for tiden.

LÆS OGSÅ Erik Jensen beklager forløb om Qarsoq og Minik Høegh-Dam

Og netop dét er et stort problem, slår Irene Jeppson fast:

- Personsagerne burde give ridser i lakken, men det gør de ikke altid. For vi ser gang på gang, at politikere, der ikke har rent mel i posen bliver valgt ind i kommunalbestyrelsen og Inatsisartut. Jeg mener, vi har at gøre med nogle rigtig dygtige retorikere, der kan forføre og, groft sagt, manipulere med vælgerne.

Lortesager stinker

Den nye Naalakkersuisut-koalition lagde ellers godt fra start, da den for godt to uger siden præsenterede sine planer for de næste fire år, mener Irene Jeppson.

LÆS OGSÅ Siumut har meldt Jens Napaattooq til politiet

- Ud fra det, som folk talte om, og hvad man kunne læse af kommentarer på de sociale medier, kunne man fornemme en positiv energi og en tro på, at nu kom der stabilitet i landet, siger hun og fortsætter:

- Derfor er det rigtig ærgerligt, at inden blækket fra koalitionsaftalen er tørt, så kommer de her, undskyld mit sprog, lortesager. Så lad os håbe, at de fra nu af viser sig som forbilleder, og at der ikke kommer flere underlige overraskelser.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt