Hverken handelsskolen (billedet) eller departementet for uddannelse vil tage ansvar for de 12 elever, der skulle være startet på en af de to aflyste uddannelser på mandag. ArkivfotoFoto: KNR

Politikere vil have placeret ansvar i sag om uddannelsesflop

Det er faldet flere politikere for brystet at handelsskolen i Nuuk har aflyst to uddannelser blot en uge før studiestart. Nu skal der placeret et ansvar, forlanger de. 

Flere fremtrædende politikere har meldt sig på banen med hård kritik, efter at handelsskolen i Nuuk har måttet aflyse at starte to nye uddannelser én uge før studiestart.

- Der skal placeres et ansvar. Det er helt tydeligt for os, at der et eller andet sted er nogen, der har forsømt deres pligt, og det går nu ud over 12 uskyldige studerende, skriver Demokraternes Nivi Olsen i et paragraf 37 spørgsmål. 

Inuit Ataqatigiits Sofia Geisler kalder situationen for en skandale, og mener, at Naalakkersuisut skal tage ansvaret. 

Alexander Dahl skulle være startet på en bachelor i international handel og marketing på mandag. Alexander Dahl skulle være startet på en bachelor i international handel og marketing på mandag.

Samarbejdspartiets Tillie Martinussen er også ude med en hård kritik og skriver i en pressemeddelelse, at Naalakkersuisut skaber ”bistandsklienter på samlebånd” ved ikke at prioritere penge til handelsskolen, så uddannelserne kan gennemføres. 

Ingen penge på finansloven

Men både politikere og offentligheden må væbne sig med tålmodighed. 

For indtil videre er hverken handelsskolen eller Naalakkersuisut klar til at tage det fulde ansvar for, at 12 unge nu står uden studie.  

Det er vores ansvar ikke at annoncere uddannelser uden, at der er bevilling.

Departementet for uddannelse kaster bolden over til handelsskolen. I en mail skriver departementet til KNR, at skolen har forsømt at få udbuddet af de to uddannelser godkendt, og at der heller ikke er bevilget penge til uddannelserne på finansloven. Med andre ord: Handelsskolen har annonceret to nye uddannelser, som den hverken havde lov til at udbyde eller penge til.  

LÆS OGSÅ 12 studerende fik en lang næse: Deres nye uddannelser er aflyst

Men på handelsskolen kaster bestyrelsesformand Karsten Lyberth-Klausen bolden tilbage til departementet. 

-  Der er gået det galt, at departementet ikke har fået uddannelserne på finansloven. Og det er departementet, der har det ansvar, siger Karsten Lyberth-Klausen.

Han erkender dog, at handelsskolen selv burde have tjekket op på, om departementet havde afsat penge, inden skolen annoncerede de to nye uddannelser.  

Aflyste uddannelser:
De to aflyste uddannelser er en bachelor i international handel og marketing og en bachelor i økonomi og ressourcestyring.

-  Det er vores ansvar ikke at annoncere uddannelser uden, at der er bevilling, siger Karsten Lyberth-Klausen.

Hvad skal der ske med de 12 elever?

Ifølge ham har der løbende været en dialog mellem skolen og departementet, hvor der har været en fælles forståelse af, at uddannelserne skulle startes. 

- Vi kontaktede departementet sidste år og huskede dem på at få uddannelserne på finansloven. Det var i forbindelse med anden behandlingen af finansloven. Det blev ikke afvist, så vi gik ud fra, at vi kunne fortsætte. Departementet har ikke sagt stop, siger bestyrelsesformanden.

LÆS OGSÅ Alexander skulle være startet på aflyst bachelor: Jeg er så skuffet

Men den udlægning genkender departementet for uddannelse ikke. I en mail til KNR lyder det: 

- Der skal jo en konkret godkendelse til af indhold og bevilling, før en uddannelse kan starte. Det er ikke nok, hvis man har talt om uddannelserne på møder eller lignende. 

Der er nu sat en undersøgelse i gang i departementet, og handelsskolen har bedt om et møde med naalakkersuisoq for uddannelse, Ane Lone Bagger (S) for at komme til bunds i, hvad der er gået galt. 

KNR har forsøgt at finde ud af, hvem der nu har ansvaret for de 12 studerende, som ikke kan begynde på deres nye uddannelse på mandag. Men det har ikke været muligt – hverken hos departementet eller på handelsskolen. 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt