I omegnen af 800.000 kroner har Selvstyret givet i tilskud til tre toppolitikere i Siumut gennem den såkaldte fiskerifinansieringspulje.Foto: KNR

Politikere støtter undersøgelse af tilskud til køb af joller til dem selv

Tre af landets mest magtfulde politikere inden for fiskeripolitikken er blevet kritiseret for at modtage 800.000 kroner til køb af joller. En undersøgelse af sagen er meget velkommen, siger de.

Det er kun godt at få undersøgt sagen til bunds.

Sådan lyder det fra de tre toppolitikere i Siumut Nikkulaat Jeremiassen, Henrik Fleicher og Karl Kristian Kruse.

- Enhver, som opfylder kravene, har ret til at søge om alt muligt. Både er ikke den eneste mulighed i Grønland. Og da det ikke føles som en fejltagelse, så lad dem foretage en undersøgelse, siger Nikkulaat Jeremiassen.

Oppositionen har kritiseret de tre politikere for at modtage i omegenen af 800.000 offentlige kroner til køb af både. Det skriver sermitsiaq.ag

LÆS OGSÅ Medie: Politikere købte joller med offentligt tilskud

Og det fik den antikorruptionsvagthunden Trancparency International Greenland til at sige, at sagen bør undersøges. 

Og det er kun fint, hvis en undersøgelse bliver sat i gang, mener Henrik Fleicher, der er formand for Inatsisartuts Fiskeriudvalg.

Nikkulaat Jeremiassen er tidligere naalakkersuisoq for fiskeri. En post, som han dog måtte forlade i 2019 efter stor kritik i en sag om modstridende forklaringer om overfiskeri af hellefisk.

Sagen har været gennem flere behandlinger

- ESU’s (Erhvervsstøtteudvalget) egne ansatte og jeg ved ikke, hvem der gennemgår, hvem der godkendes og ikke godkendes. Desuden har konsulenter fra KNAPK og Selvstyrets egne konsulenter rådgivet i henhold til reglerne, siger Henrik Fleischer.

Næstformand i Siumut og tidligere naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Kristian Kruse, mener, at dem, der ønsker en undersøgelse, selv skal betale for den.

LÆS OGSÅ Vagthund mod korruption: Undersøg forløbet af jollesagen

- De penge, der bruges på unødvendige undersøgelser, håber jeg bliver betalt af dem, som ønsker en undersøgelse med henblik på en mistænkeliggørelse, siger Karl Kristian Kruse.

Løn i Inatsisartut er for lav til båd

Nikkulaat Jeremiassen fortæller, at han søgte om pengene fordi, at han ikke havde råd til jollen, hvis ikke han fik tilskud.

- Honoraret fra Inatsisartut er ikke noget at råbe hurra for. I forhold til så stor en båd, som koster op mod 700.000 kroner, så kan honoraret i Inatsisartut ikke bruges til at afdrage båden, siger han.

Ifølge tal fra 2017 tjener et medlem af Inatsisartut 484.990 kroner om året. Det svarer til en månedløn på omkring 40.000 kroner. Her er dog ikke medregnet dagpenge under Inatsisartutsamlinger og kost og logi.

Dengang Henrik Fleicher søgte om tilskuddet i 2016, sad han ikke i Inatsisartut.

Alle tre politikere siger til Sermitsiaq.ag, at de ikke har brudt loven. De siger, at der ikke er noget i vejen for, at de modtager tilskuddet, fordi de er erhvervsfiskere.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt