Vælgermøde Politikere skal diskutere korruption og magtmisbrug

På søndag skal politikerne stå på mål for deres holdninger til etik og antikorruption, når Transparency International Greenland inviterer til vælgermøde i Katuaq i Nuuk

Hvordan vil du sikre transparens og undgå inhabilitet i forbindelse med tildeling af fiskekvoter? Det er bare ét af de spørgsmål, der vil blive stillet til politikerne, når de søndag er sat i stævne under overskriften: En fremtid uden Korruption.

- Definition på korruption er misbrug af betroet magt for egen vindings skyld, fortæller Anita Hoffer der er formand for Transparency International Greenland.

LÆS OGSÅ Transparency kritiserer lovforslag

I 2016 lavede de en undersøgelse om befolkningens opfattelse af korruption i landet. I undersøgelsen som heder Global CurruptionBarometer kan man blandt andet læse at mere end tre ud af fire adspurgte mener, at velhavende individer bruger deres indflydelse for at fremme egene interesser hos regeringen.

- Man kan sagtens bruge de eksempler, hvor nogle politikere har brugt deres stilling og har brugt offentlige midler til private formål som et misbrug af betroet magt for egen skyld, siger hun.

Læs rapporten HER

Hun håber, at debatten på søndag kan bruges til at belyse kandidaternes holdning til emnet men også til at holde fokus på det i fremtiden.

- Vi kunne rigtig godt tænke os at høre, hvad de har af tanker, og så kan vi jo senere følge op på at det også kommer til at ske. Vi er bestemt ikke bange for at bruge det efterfølgende, hvad de har lovet i valgkampen, siger Anita Hoffer.

Hvis man kigger på den internationale udgave af Global CurruptionBarometer, så ligger Grønland lunt i svinget i spørgsmålet om, hvorvidt almindelige mennesker kan gøre en forskel i kampen mod korruption.

Det svarer 83 procent ja til. Kun i Brasilien er troen på dette lige så stor som her i landet.  Der er ifølge Transparancy International Greenland´s undersøgelse god grund til at møde op og gøre noget som vælger

- Altså én ud af to synes faktisk, at det er blevet værre med korruption det seneste år, siger formanden.

I skrivende stund har Siumut, Inuit Ataqatigiit, Samarbejdspartiet og Atassut takket ja til at deltage i vælgermødet, mens de andre partier endnu ikke har svaret.

LÆS OGSÅ Transparency vil have grønlandsk magtliste

Hvis du har spørgsmål du gerne vil stille politikerne kan du gå ind på Transparency Greenlands facebookside og give dit besyv med, eller du kan møde op i Katuaq søndag klokken 14 til 16, hvis du er i Nuuk.

Kommentarer