Politiet: Vandkraftværket kører igen, men det risikerer at sætte ud under ny storm

Nuummiut skal forberede sig på, at strømmen risikerer at gå igen i morgen. Oplad elektriske apparater, fyld dunke med vand og find tæpper, lyder opfordringen fra politiet.
Strømmen i Nuuk gik omkring klokken 23 mandag aften, og var først tilbage sidst på eftermiddagen tirsdag. Foto © : KNR
30. november 2021 21:41

Efter et massivt nedbrud, der har varet i knap 18 timer, er vandkraftværket i Buksefjorden oppe at køre.

Det betyder, at nuummiut igen kan bruge el, vand og varme, som de plejer. I hvert fald for nu, oplyser Grønlands Politi i en pressemeddelelse.

Strømsvigtet, der har mørklagt hovedstaden det meste af dagen, skyldes formentlig et kabelbrud. 

De nærmere omstændigheder bliver undersøgt nærmere i morgen, oplyser politiet:

- I morgen besigtiger Nukissiorfiit kabelforbindelser for at undersøge, om det er mekaniske eller fysiske forhold, som har gjort det så svært at genetablere strømmen.

Folk skal forberede sig på i morgen

Kabelbruddet skete i forbindelse med en storm, der rasede sent mandag aften. En lignende situation opstod også i sidste uge, hvor strømmen også gik under en storm. Der varede det dog ikke helt lige så lang tid, som i dag.

Og i morgen kan det ske en tredje gang. Endnu en storm har nemlig meldt sin ankomst, og det risikerer at påvirke forsyningen igen.

LÆS OGSÅ Politiet: Strømmen er tilbage flere steder, men risikerer at slukke igen

Derfor opfordrer politiet folk til at forberede sig. Det kan nemlig ikke udelukkes, at der i forbindelse med stormen igen kan opstå problemer med el-, vand- og varmeforsyningen.

- Helt konkret bør borgerne sørge for at lade deres elektriske apparater op, fylde dunke med vand, og sikre at de eksempelvis har nok varmetæpper, lyder det fra politiet.

Mobilnettet kan også blive ramt

Selvom det primært var Nuuk, som blev påvirket af det massive strømsvigt, blev hele Grønland ramt. Mobildækningen blev nemlig lammet i mange timer.

Det betød, at man ikke kunne komme igennem til venner, familie eller sundhedsvæsen, politi og brandfolk.

LÆS OGSÅ Massiv strømafbrydelse i Nuuk: Kommunen er til rådighed til hjælp af ældre og svage

Alle Tusass' tjenester burde dog virke igen. Enkelte opkald bliver fortsat afvist, men så er det bare med at ringe op igen.

Men ligesom at strømmen risikerer at blive påvirket i morgen, gælder det også Tusass. Hvis det er tilfældet, vil man modtage en sms, hvor der står, at forbindelsen ryger et par timer.

Kommunen lukker ned igen

Folk, der havde akut brug for vand og varme, blev tidligere opfordret til at søge hjælp hos Kommuneqarfik Sermersooq. Enten via telefonen, eller ved at troppe op på rådhuset.

Pårørende til ældre og svare blev også bedt om at gøre brug af dén mulighed, hvis det var behov for det. Men nu her - tirsdag aften - lukker kommunen ned. 

Har man brug for hjælp, skal folk henvende sig til socialvagten, skriver politiet.