Politiet: Strømmen er tilbage flere steder, men risikerer at slukke igen

Selvom strømmen delvist er tilbage i Nuuk, så kører det på Nukissiorfiits nødelværk, og det kan ske, at det slukker igen, siger politiet. Spar på vand, el og varme, lyder opfordringen.
Politimester i Grønlands Politi, Bjørn Tegner Bay. Foto © : KNR
30. november 2021 19:52

Julelysene er tændt igen flere steder i Nuuk. Flere dele af hovedstaden er i hvert fald begyndt at lyse op igen, efter godt 18 timer uden strøm.

Enkelte kan dog opleve, at deres hjem stadig er mørktlagte. Det er dem, politiet har mest fokus på, fortæller politimester Bjørn Tegner Bay.

- De borgere, der ikke har strøm, og dermed ikke har varme og vand, bekymrer os mest. Vi har endnu ikke været i en situation, der er kritisk, men det er det, vi planlægger efter, siger han.

Folk, der har svært ved at få varmen og mangler vand, kan tage fat i kommunen. Hvis man er heldig at komme igennem telefonudfordringerne, så kan man kontakte kommunen på telefon nummer: +299 367281. 

Ellers kan man møde fysisk op.

- En tredje mulighed er at stoppe politiets eller brandvæsenets biler, der kører på gaden, tilføjer Bjørn Tegner Bay.

Politimesteren opfordrer dog til, at man klarer det selv, hvis det er muligt. Så kan myndighederne nemlig hjælpe dem, der har mest brug for det.

Spar på vand, el og varme

Strømmen, der løber i lamper og andet elektronik flere steder i hovedstaden, kommer fra Nukissiorfiits nød-elværk, oplyser politiet.

Nukissiorfiit og politiet vurderer derfor, at der er risiko for flere strømafbrydelser i Nuuk. Myndighederne opfordrer folk til at spare på vand, el og varme, fordi situationen ikke er normaliseret endnu.

Det betyder, at man skal slukke for al unødvendig brug af elektriske apparater og kun benytte den allermest nødvendige mængde vand og varme.

Politiet og de andre myndigheder vil desuden fortsætte med at arbejde i en beredskabssituation.

Nukissiorfiit er i gang med at orde kablet, der er skyld i den massive nedbrud. Kabelbruddet er sket mellem Nuuk og vandkraftværket i Buksefjorden. 

Politiet og brandvæsenet vil fortsætte med at patruljere rundt i Nuuk, Nuussuaq og Qinngorput.

Tusass er også fuld i gang med at genetablere mobil, telefon- og internetforbindelserne. 

Kommunikationschef i Tusass, Julie Rademacher siger: 

- Vi gør alt, hvad vi kan nu, for at genetablere forbindelserne, men det kan tage lidt tid, før alle forbindelserne er genoprettede over hele landet. Vi prioriterer at sikre og genoprette de mest samfundskritiske forbindelser.