Politiet kæmper med nedslidt radioudstyr

Politiets radioudstyr er gammelt og nedslidt. Det går ud over betjentenes sikkerhed og politiets løsning af opgaver til gavn for borgerne. Men nu er der mulighed for at få udskiftet systemet.
Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
20. december 2017 11:21

Politiet har ikke selv midlerne til at udskifte systemet, men ifølge folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen er der nu en gylden mulighed for, at den danske regering vil betale for det nye udstyr.

- Mit håb det er, at vi inden for meget kort tid får truffet en beslutning om, at der skal etableres et nyt radiokommunikationssystem – i hvert fald inden for Grønlands politi, siger Bjørn Tegner Bay, politimester ved Grønlands Politi.

Og ifølge folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit, Aaja Chemnitz Larsen, står den danske regering klar og vil afsætte penge til det:

- Det er jo sådan, at den danske regering står klar og gerne vil afsætte pengene til det - det er i hvert fald det, jeg er blevet lovet under finanslovsforhandlingerne, fortæller Aaja Chemnitz Larsen.

Dårlig kommunikation går ud over sikkerheden

Der er nemlig bred enighed om, at Grønlands Politis udstyr er nedslidt:

- Årsagen til, at vi i Grønlands Politi arbejder meget målrettet på at få et nyt radiosystem, er, at det nuværende system er meget nedslidt, og at vi inden for en meget kort periode vil begynde at løbe tør for reservedele, siger Bjørn Tegner Bay.

LÆS OGSÅ Politiet får sikret kommunikation over radio

Politimesteren vil ikke gå i detaljer med andre af systemets svagheder af hensyn til sine medarbejderes sikkerhed. Én af fordelene ved et nyt radiosystem vil dog ifølge politimesteren være, at politiets kommunikation mellem byerne bliver bedre.

Men før den danske regering vil investere i nyt radioudstyr, skal det ifølge Aaja Chemnitz Larsen afklares, om andre grønlandske myndigheder som sundhedsvæsnet og brandvæsnet skal kobles på systemet.

Derfor lægger politikeren pres på Naalakkersuisut for at træffe en beslutning.

Larsen: Det er vigtigt at træffe en beslutning

- Det er vigtigt, at man får en afklaring i samarbejde med Naalakkersuisut. Men det er på den anden side vigtigt, at det her ikke trækker ud, for det er vigtigt for politiets sikkerhed og vores alles sikkerhed, siger Chemnitz Larsen.

For politimesteren er det først og fremmest vigtigt at få et nyt system til politiet:

 - Jeg presser i øjeblikket på for i hvert fald at få et system, der vedrører os, og om de øvrige myndigheder så skal med, det må tiden vise, siger politimester Bjørn Tegner Bay.

I et svar på et §37-spørgsmål stillet af Aaja Chemnitz Larsen, oplyser formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, at der på embedsmandsniveau er indledt en dialog med politiet om muligheden for at fælles radiokommunikationsberedskab.

Alt efter hvilken løsning, der vælges, forventes det nye radioudstyr at koste mellem 10 og 35 millioner kroner.