Politi: Hash til træning af hunde er under kontrol

Der er styr på træningshashen, der bliver brugt til at træne politihunde med. Sådan lyder det fra Bjørn Tegner Bay, der er politimester i Grønlands Politi.
Skrevet af Laura Aggernæs
08. maj 2015 16:22

Udmeldingen kommer efter, at radioavisen i denne uge kunne fortælle, at den forhenværende hundefører og nuværende medlem af Inatsisartut for Partii Naleraq, Anthon Frederiksen, havde glemt at aflevere hash brugt til hundetræningen af sin politihund tilbage, da han gik på orlov fra politiet.

Men sådan en sag vil ikke umiddelbart kunne gentage sig, lyder det fra politimester i Grønlands Politi, Bjørn Tegner Bay.

- En sag som den, vi snakker om her, vil ikke kunne opstå i dag. Og det vil den ikke, fordi der i dag er fuldstændige optegnelser over hvilke hundeførere, der har fået udleveret hvilken hash hvornår og af hvem. Og vi kan også se, hvem der har hvilket hash, så når vedkommende eventuelt holder op som hundefører, så kan vi se, at det mangler at blive leveret tilbage, siger han.

Læs også Naalakkersuisoq gemte hash til hundetræning

Bjørn Tegner Bay blev ansat i politiet, efter Anthon Frederiksen fik orlov derfra. Han ved derfor ikke, hvilke retningslinjer der gjaldt dengang Anthon Frederiksen var ansat i politiet.

Men han ved, at flere ting har ændret siden dengang.

- I dag når en hundefører holder op, så indgår det helt rutinemæssigt som en del af en afleveringsforretning, at man slår op i mappen med udleveret træningshash, og så kan man se, at hundefører NN har fået udleveret for eksempel 52 gram hash til træningsbrug, og det skal han så aflevere tilbage igen, siger Bjørn Tegner Bay.

Allerede når hashen bliver udleveret, bliver der holdt nøje øje med, hvor stor en mængde, det drejer sig om. Og der er altid minimum to medarbejdere til stede under selve udleveringen.

Læs også Politi: Glemsom Anthon taler sandt

Desuden opbevarer hundeførerne i dag ALDRIG træningshash på deres private bopæl.

- Man henter det på politistationen, når man tager ud og skal træne sin hund. Og når man så er færdig med at træne sin hund, så tager man hashen ind på politistationen, hvor det så bliver låst inde igen, fortæller Bjørn Tegner Bay.

Det er der en klar grund til:

- Jamen det er simpelthen for at sikre sig, at det for eksempel ved indbrud ikke ved et uheld kan forsvinde fra hjemmet, fortæller han.
Og der er grund til at være forsigtigt, for de mængder af hash, som hundeførerne får udleveret til at træne deres hunde med, kan være store.

- Nogen gange er det rart at kunne træne sin hund til at kunne opsnuse helt små mængder, og andre gange faktisk også store mængder. Men en typisk mængde kan ligge på mellem 10 og 100 gram, siger Bjørn Tegner Bay.