De to repræsentanter for Rigsfællesskabet roste hinanden og slog fast, at man nu har taget første skridt mod at give Grønland mere indflydelse i Rigsfællesskabet.Foto: Paalu Møller KNR

Planer om styrket Rigsfællesskab - men intet konkret

Udenrigsminister Jeppe Kofod er på besøg i Grønland, og selv om at han og naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, taler om et styrket samarbejde mellem Grønland og Danmark, kan de endnu ikke fremlægge noget konkret.

Længe har vi hørt det.

At Grønland skal have mere at skulle have sagt i Rigsfællesskabet, og på tirsdagens pressemøde med naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, og den danske forsvarsminister, Jeppe Kofod, kunne vi igen høre ordene: Mere grønlandsk indflydelse på udenrigs- og forsvarspolitikken og et styrket samarbejde i Rigsfællesskabet.

- Vi starter en proces i dag, som jeg synes, er rigtig vigtig, som skal forny samarbejdet på udenrigs-, og sikkerheds- og forsvarspolitikken, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

LÆS OGSÅ Grønland bør have større udenrigspolitisk magt

Mere indflydelse til Grønland lovede Mette Frederiksen allerede, inden hun blev statsminister. Og den holdning blev ikke svækket, efter at Donald Trumps planer om at købe Grønland blev offentlig samtidig med det øgede fokus fra Rusland og Kina.

- De regler, konventioner og normer, som vi kender, er under pres. Der er stormagtsrivalisering, og der er det vigtigt, at vi som mindre nationer holder sammen og kæmper for en regelbaseret verdensorden, hvor vores interesser bliver respekteret, siger Jeppe Kofod.

Intet konkret

Grønland og Færøerne skal derfor have mere indflydelse. Men heller ikke tirsdag kunne de to repræsentanter for Rigsfællesskabet fremlægge nogen konkrete tiltag for, hvordan det skal ske.

- Nu har vi taget det første skridt til at lave noget konkret, som vi skal arbejde hen mod, siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Ane Lone Bagger.

De garanterer dog, at der er tiltag på vej, som skal sætte handling bag det, der indtil nu bare er ord.

- Vi har en masse ting i støbeskeen, men det vil vi gerne vende tilbage til. Tanken er, at vi skal have et tæt samarbejde med hinanden og løfte hele Rigsfællesskabet og de grønlandske interesser i den verden, vi står i, siger Jeppe Kofod.

Jeppe Kofod er i Grønland indtil onsdag, hvor han rejser tilbage til Danmark.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt