Canada: Plan for beskyttelse af truet nordkaperhval på vej

I Canada skal der handles, hvis ikke nordkaperhvalen helt skal uddø. Lige nu er der kun omkring 450 nordkaperhvaler tilbage, og bestanden er i stærk tilbagegang.
Foto © : NOAA/Flickr Creative Commons
13. november 2017 10:51

Det canadiske fiskeriministerium er ved at færdiggøre en plan til at beskytte de sidste nordkaperhvaler i Skt. Lawrence bugten og dele af Nordatlanten, mens der endnu er mulighed for det.

Canadas fiskeriminister LeBlanc har derfor holdt møder med videnskabsfolk, oprindelige folk, fiskere og rederier for at finde frem til den bedste måde til at beskytte de omkring 450 nordkaperhvaler, der er tilbage.

Det er blandt andet forslået, at der oprette en 100 meter sejlads fri zone rundt om hvalerne, da flere hvaler netop af døde efter en kollision med et skib.

LÆS OGSÅ Flere strandede nordkapere vækker bekymring i Canada

En anden løsning er at ændre datoerne for krabbefiskeriet, så der ikke fiskes, når hvalerne migrere.

Ikke nok med, at krydstogtsskibe, kuttere og trawlere holde afstand fra hvalerne, så skal de nedsætte farten.

Det er ikke noget rederierne og skibsejerne er glade for, da fygter, at det vil koste dem en del penge, men samtidigt siger krydstogtskibene, at hvalerne skal reddes, fordi det er det. turisterne gerne vil se.

Sidste sommer dødede der i alt 16 nordkaperhvaler, og hvis man ikke finder en effektiv måde at beskytte dem på, så frygter man i Canada, at ordkaperhvalen er helt uddøde om cirka 20. år.