Nye oplysninger: Pituffik-radar opgraderet for knap halv milliard kroner

I et svar til Alternativets Roger Mathisen afslører Udenrigsministeriet, at opgraderingen af radaren på Pittufik har kostet tæt på en halv milliard kroner.

Tidligere på året kom det frem i et amerikansk medie, at USA investerer omkring 250 millioner kroner i en opgradering af Pituffik.

Et svar fra det danske Udenrigsministerie viser dog, at opgraderingen af Pituffik er næsten dobbelt så stor.

Ifølge Udenrigsministeriet er der tale om to separate opgraderinger, der samlet har en værdi på 78,5 millioner dollars, hvilket svarer til cirka 480 millioner danske kroner.

Naalakkersuisut har på baggrund af medieomtale rettet henvendelse til den danske regering for at få yderligere oplysninger om, hvorvidt opgraderingen har betydning for det militære trusselsniveau mod Grønland.

Det er nemlig uklart, hvad opgraderingen af radaren konkret betyder for amerikanernes brug af basen.

For at finde ud af det, har Udenrigsministeriet fået en udtalelse om opgraderingerne fra Forsvarsministeriet, og Forsvarsministeriet forklarer, at den ene opgradering er et såkaldt levetidsforlængelsesprojekt med udskiftning af software og hardware på radaren.

LÆS OGSÅ USA har grønt lys til at opgradere radar

Den anden opgradering kaldes high altitude electromagnetic Pulse - afskærmningsprojekt. Dette skal beskytte radaren med "nukleardetonation" i atmosfæren - hvilket er beskyttelse mod naturfænomener men også mod våben, der har til hensigt at sætte radaren ud af funktion.

Forsvarsministeriet oplyser desuden, at ministeriet ikke har detaljeret kendskab til opgraderingen af radaren på Pituffik, men udelukkende baserer udtalelsen på offentligt tilgængeligt materiale.

Ministeriet konstaterer, at man heller ikke har oplysninger om, at den militære trussel mod Pituffik og Grønland skulle være ændret.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt