Peruanske politikere vil stille præsident for rigsretten

Peru har den seneste tid været ramt af store demonstrationer, der har kostet dusinvis af liv.
Boluarte, som var Castillos vicepræsident, overtog magten. Men til trods for, at de tilhører det samme parti, har Castillos tilhængere afvist at acceptere vicepræsidenten som ny leder. De siger, at hun har "svigtet". Foto © : Ernesto Benavides/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
26. januar 2023 09:27

Peruanske parlamentsmedlemmer har onsdag lokal tid indgivet en erklæring, hvis formål er at stille landets præsident, Dina Boluarte, for en rigsretssag.

Det viser dokumenter, som nyhedsbureauet Reuters har set.

Det sker, samtidig med at der er voldsomme demonstrationer i landet over anholdelsen af Boluartes forgænger, Pedro Castillo. Dusinvis er døde i demonstrationerne.

Fængslingen af Castillo skete, efter at han ville opløse landets parlament og regere ved dekret.

Boluarte, som var Castillos vicepræsident, overtog magten. Men til trods for, at de tilhører det samme parti, har Castillos tilhængere afvist at acceptere vicepræsidenten som ny leder. De siger, at hun har "svigtet".

Præsidenten har tidligere gjort det klart, at hun ikke agter at gå af, mens hun også har undskyldt for, at demonstranter har mistet livet.

LÆS OGSÅ Turister reddes ud af Machu Picchu under politisk uro

Erklæringen er underskrevet af mere en 20 venstreorienterede kongresmedlemmer, som støtter Castillo.

Krisen i Peru skaber i disse dage knaphed af forskellige varer, herunder mad og benzin. Det har fået priserne til at stige yderligere.

Dusinvis af vejblokader forhindrer, at friske leverancer kan nå frem til den sydlige del af landet. Det er her, protesterne har været mest intense.

Fra Boluarte lød det onsdag, at hun ikke har tænkt sig at adlyde demonstrationerne.

- Jeg har ikke tænkt mig at overgive mig til autoritære grupper, der ønsker at indføre løsninger, der ikke er en del af vores forfatningsmæssige orden eller demokratiske tradition, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

Demonstranter samledes onsdag foran den amerikanske ambassade i Lima, hvor de fordømte det, de betragter som amerikansk støtte til den kriseramte siddende præsident.