Hangarskibet, der indgår i USA' flåde i Stillehavet, registrerede det første tilfælde af coronasmitte i sidste uge.Foto: Nguyen Huy Kham/Reuters/Ritzau Scanpix

Pentagon fyrer kaptajn på hangarskib efter kritisk coronabrev

En kaptajn på et virusramt amerikansk krigsskib er blevet fyret på grund af "yderst ringe dømmekraft", siger den amerikanske flådeminister.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har fjernet den øverstkommanderende for det virusramte hangarskib "USS Theodore Roosevelt".

Beslutningen om at fritage kaptajn Brett Crozier for tjeneste begrundes med, at han har fejlhåndteret kommunikation om, hvordan et udbrud af coronavirus spredte sig blandt krigsskibets næsten 5000 besætningsmedlemmer.

- Crozier har udvist yderst ringe dømmekraft midt i en krise, siger USA's fungerende flådeminister, Thomas Modley.

Ministeren henviser til, at Brett Crozier for nylig rundsendte et fire sider langt og følelsesladet brev til adskillige personer, hvori han beskriver den trussel, som virusudbruddet om bord udgør for de mange tusinde søfolk.

I brevet, der blev lækket til offentligheden, gør kaptajnen sig til fortaler for stærkere tiltag for at få udbruddet på skibet under kontrol.

Afskedigelsen af Brett Crozier kommer, to dage efter at hans brev dukkede op i flere medier.

Over 100 smittet på skibet

Ifølge nyhedsbureauet Reuters kan beslutningen afskrække andre personer i det amerikanske søværn for at stå frem og tale højt om problemer, som de støder på eller har som følge af virusudbruddet.

Pentagon tilbageholder ifølge Reuters visse oplysninger om virussmittede i dets rækker. Angiveligt af "bekymring for at underminere opfattelsen af det amerikanske militær".

Hangarskibet, der indgår i USA' flåde i Stillehavet, registrerede det første tilfælde af coronasmitte i sidste uge.

Et par dage efter blev en håndfuld besætningsmedlemmer evakueret fra skibet til et hospital på øen Guam i den vestlige del af Stillehavet.

Siden er antallet at smittede på skibet steget til over 100.

Hangarskibet ligger nu for anker på USA's flådebase på Guam i det vestlige stillehav, der har status som et særligt amerikansk territorie.

Kommentarer