Det er det danske selskab e-Boks, der skal stå for de elektroniske postkasser, og ordningen træder i kraft 1. april. Fra den dato bliver det obligatorisk for alle borgere over 15 år at have en elektronisk postkasse. Foto: e-Boks A/S

Pensionsklemme: Mange breve nåede ikke frem til modtagere

Breve med oplysninger om obligatorisk pensionsopsparing er ikke nået frem til dem, der ikke har sparet op. Digital Post skal løse problemet.

Flere end 6000 borgere har fået hævet deres trækprocent på skattekortet i år på grund af pensionsreglerne. Flere mener ikke, at de har fået information om problemerne, før skattekortet kom dumpende ind ad brevsprækken her i det nye år.

Og det kan der være noget om, indrømmer naalakkersuisoq for Finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ):

LÆS OGSÅ Flere udfordringer med nye pensionskrav

- Der er mange breve, der ikke når frem til borgerne, hvilket nok også gør det vanskeligt for borgerne at vide, hvor meget de har optjent, og hvor meget de skal betale. Så der ligger nogle problemstillinger der, siger han.

Flytning og bopælsattester

Sidste år blev der ifølge Skattestyrelsen sendt brev med årsopgørelse ud til borgerne både i august og november. Borgerne fik en frist på fire uger til at rette eventuelle fejl om registrering af pensionsopsparing i begge tilfælde. 

Sagen kort

- 6.628 borgere har ikke indbetalt penge nok til den obligatoriske pensionsordning. Derfor er Skattestyrelsen gået i gang med at opkræve de manglende beløb.

- Det betyder, at de 6.628 borgere skal betale mere via skat i år for at leve op til loven om at spare op til egen pension.

- Borgerne hæves mellem to og seks procent i skat alt efter, hvor stor en indkomst de har.

- Den tvungne pensionsopsparing trådte i kraft 1. januar 2018, og det er først i år, at Selvstyret og Skattestyrelsen får folk til at indbetale til deres pension via en højere trækprocent.

Men det er altså ikke alle breve, der er nået frem. Det skyldes ifølge naalakkersuisoq blandt andet, at folk ikke husker at registrere flytning eller bopælsattester, der ikke er opdateret.

Derfor er der også dialog om problemet med både Tele-Post og kommunernes borgerservice om, hvordan man sikrer de rigtige oplysninger i alle systemer.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq indrømmer dårlig information om pensionsordning

Vittus Qujaukitsoq påpeger en anden løsning på problemet med vildfarne breve, som er på vej: Selvstyret planlægger nemlig at oprette elektronisk post ved hjælp af en NemID-løsning.

Det er det danske selskab e-Boks, der skal stå for de elektroniske postkasser, og ordningen træder i kraft 1. april. Fra den dato bliver det obligatorisk for alle borgere over 15 år at have en elektronisk postkasse.

- Så jeg håber, at vi fra første april er i stand til at levere oplysningerne til borgerne på en nemmere måde, men det indebærer, at der stadig er nogen, der ikke har en mail, siger han. 

Dårlig information er også skyld i manglende opsparinger

Ud over breve, der ikke når frem til modtageren, har der også været kritik af, at oplysningskampagnerne har været for få og for dårlige.

Den kritik er naalakkersuisoq enig i.

- Set i bagklogskabens lys, så bør vi gøre oplysningskampagnerne bedre og mere håndgribelig for borgerne. Så jeg tager kritikken til mig, siger han.

Artiklen er opdateret kl 10.33, hvor underrubrikken er rettet. Der står nu Digital Post i stedet for NemID

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt