Passagerer på Sarfaq Ittuk: Der var helt stille

Lige pludselig blev Arnarissoq Pedersen og Tuperna Johansen bedt om at tage tilbage til deres værelser med det samme. Der er nemlig mistanke om smitte ombord på skibet.
Arnarissoq Pedersen (til højre) og Tuperna Johansen (til venstre). Foto © : Henriette Simonsen / KNR
16. juli 2021 16:06

Fire passagerer på kystskibet Sarfaq Ittuk udviklede sygdomssymptomer på covid-19 under sejlturen. De blev, sammen med andre passagerer, sat af i Paamiut torsdag. 

Alle passagerer som blev sat af er i karantæne og skal testes. 

Skibet sejlede videre til Nuuk, hvor Sarfaq Ittuk nu holder til ved havnen.

For nogen af passagerne var det en særlig oplevelse.

- Den første dag var en helt almindelig tur, men dagen efter blev vi pludselig bedt om gå ind til vores værelser og blive dér, siger Arnarissoq Pedersen.

Ligesom coronavirussen begyndte at sprede sig i Qaqortoq, sejlede Sarfaq Ittuk onsdag sin rute nordpå.

LÆS OGSÅ 250 personer skal testes: Smittet var til koncert i Qaqortoq

Men så fik fire passagerer symptomer på covid-19. Det satte gang i bekymringerne hos myndighederne og satte alle passagerer på skibet i karantæne.

Her blev der altså helt stille i skibet.

- Det var som om skibet var helt tom, det var helt stille. Man hører normalt børn løbe rundt på skibet, men selv det kunne man ikke længere høre, siger Arnarissoq Pedersen. 

Det var en bekymrende situation.

Foto © : Henriette Simonsen / KNR

 

- Jeg var ikke særlig bekymret i starten. Coronavirus er jo noget man hører om til dagligt, men det her vendte hele om på situationen, siger Tuperna Johansen. 

- Det satte virkelig gang i tankerne, vi havde for eksempel et fælles wc, hvor vi prøvede så vidt muligt ikke at røre noget, siger Arnarissoq Pedersen. 

Passagerer skal testes

I morges fredag anløb skibet til Nuuk. Her blev passagerne testet for covid-19.

Frem til mandag skal passagerne som efter planen skal til Nuuk være i karantæne. Passagerer som steg på i Qaqortoq, skal blive i skibet.

LÆS OGSÅ Skibspassagerer bliver testet fredag formiddag

Passagerer fra Narsaq, Arsuk og Paamiut må gerne stige af skibet, men skal i karantæne med det samme. De skal først coronatestes på mandag.

 

Foto © : Henriette Simonsen / KNR

 

- Jeg håber selvfølgelig at der ikke er smitte. Der kan nemlig være mange som kan være smitte, fordi vi er mange i skibet, siger Arnarissoq Pedersen. 

Skibet anløb til Nuuk med 155 passagerer ombord og yderligere 12 besætningsmedlemmer.

Antallet af passagerer gør det bekymrende.

- Selv når man bare går forbi en person hvor som helst er det bekymrende. Vi hilser selvfølgelig ikke hinanden ved at give håndtryk eller krammer, og vi havde alle masker på hele turen, fortæller Tuperna Johansen. 

Først når myndighederne har vurderet situationen på baggrund af testsvar i dag fredag, kan Sarfaq Ittuk sejle videre fra Nuuk. Skibet er indtil videre planlagt at sejle fredag aften klokken 22.00.