Partii Inuit bakker op omkring diskvalificeret formand

Partii Inuits formand Nikku Olsen fortsætter som formand i sit eget parti på trods af hans exit fra Inatsisartut, fordi han blev erklæret for uvalgbar af det midlertidige udvalg til valgs prøvelse.
Skrevet af Jette Andersen
11. april 2013 07:06

Det farsslår Partii Inuit i et langt brev til pressen

Bestyrelsen finder det midlertidige udvalg til valgs prøvelses beslutning om at formanden for Partii Inuit Nikku Olsen, er uvalgbar, som meget problematisk.

Det er ikke meget, der er sluppet ud fra  det lukkede møde i Inatisatsisartut, hvor Nikku Olsen blev kendt uværdig, men partiformanden har fortalt, at det skyldes, at han tilbage i 2005 gav sin daværende kæreste en lussing.

Det endte med et forlig, hvor han betalte en bøde, og derved forhindrede en egentlig retssag. Igen i følge Nikku Olsen, blev sagen afsluttet i 2008.

Partiet mener at sagen er af så lille en karakter, at bestyrelsen har svært ved at acceptere formandens eksklusion i Inatsisartut.

Lørdag var Demokraternes formand ude og sige, at sagen med Nikku Olsen er en hån mod befolkningen.

- Jeg mener helt klart, at der er tale om en demokratisk skandale. Det er ikke i orden at stifte et parti og stille op til et valg, hvis man godt ved, at man ikke er valgbar. Man må gå ud fra at valgresultatet havde været et helt andet, hvis ikke Partii Inuit og Nikku Olsen havde stillet op. Jeg tror ikke at partiet ville have fået medvind, hvis ikke Nikku Olsen havde stillet op.

Og det kan næstformand i Partii Inuit, Randi Broberg, der står som afsender af pressemeddelelsen, ikke forstå.

- Vi orienterede Inatsisartut om sagen, også Demokraterne, hvor vi understregede, at bestyrelsen selvfølgelig ikke ville have godkendt Nikkus opstilling til valget, hvis vi havde vidst at sagen ville få en indflydelse på hans opstilling, skriver det nye inatsisartut-medlem og fortsætter:

- Partii Inuit støtter fuldt ud vores formand og sætter absolut ingen spørgsmålstegn ved ham.

I skrivelsen står der, at Nikku Olsen er ked af det der skete, og at hans erkendelse af sagen er meget vigtig, for det giver mulighed for at komme videre.

- Derfor vil Partii Inuit ikke lade sig stoppe af sagen, men fortsætte med arbejdet for at gøre samfundet bedre for det grønlandske folk, slutter den halvanden side lange meddelelse.

KNR undersøger i øjeblikket, hvilke kriterier der er i lignende situationer i Danmark, hvor man ikke helt forstår, at en politiker kan kendes uværdig til at være folkevalgt, uden vedkommende har fået en dom.

Nikku Olsen ønsker ikke at udtale sig yderligere i denne sag, men henviser til partiets skrivelse til pressen, og det har heller ikke været muligt at formå partistifteren til at fremlægge sine oplysninger fra kriminalregisteret, der ellers kunne fjerne enhver tvivl om mandens synderegister.