Foto: Rigsarkivet

Partier vil have Løkke til at sige undskyld til Jomfruøerne

I dag er det 100-året for Danmarks salg af Jomfruøerne. Flere partier i Folketinget kræver, at Danmark undskylder for slaveriet under kolonitiden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger i dag fredag De Amerikanske Jomfruøer - tidligere kaldt De Vestindiske Øer - i anledning af, at det er 100 år siden, Danmark solgte øgruppen til USA for 25 mio. dollars i 1917.

Men besøget sker i skyggen af et krav fra flere partier i Folketinget. Både SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre kræver, at Løkke giver en officiel undskyldning for Danmarks medvirken til slaveri og slavehandel.

LÆS OGSÅ Ontario undskylder behandling af inuit, indianere og metis

- Fogh udviste statsmandskab, da han undskyldte i forbindelse med 60-året for befrielsen. Jeg ville ønske, at Løkke på samme måde på nationens vegne træder i karakter ved 100-året for salget af De Vestindiske Øer, siger formand for Radikale Venstre, Morten Østergaard, til Politiken. 
 
SF: Undskyldning er vigtig
I Løkkes seneste nytårstale kaldte han slaveriet på de tidligere Vestindiske Øer for “et grusomt kapital” og noget “skamfuldt” i danmarkshistorien. 
På den baggrund mener partier, herunder SF, at Løkke bør gå hele vejen og sige undskyld til øgruppens befolkning.
- En undskyldning vil betyde meget for befolkningen på Jomfruøerne. Det er en del af deres historie, det kan vi godt, og det bør statsministeren gøre, siger SF’s gruppeformand Jacob Mark til Politiken.

 

Venstre: Undskyldning giver man til levende mennesker

Men indbyggerne på Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix skal ikke forvente en undskyldning fra den danske statsminister

Efter et gruppemøde udtalte Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, søndag også til Politiken, at Løkke bør tage massiv afstand fra tiden med slavehandel på øerne. Men en formel undskyldning er ikke nødvendig.

LÆS OGSÅ Hammond efterspørger undskyldning til eksperimentbørn

- Det er en vanskelig diskussion, men jeg har vanskeligt ved at se, hvordan nogen, der ikke har gjort noget, skal sige undskyld til nogen, der ikke er blevet gjort imod.

Også Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti afviser, at Danmark skal give en undskyldning.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl