Partier efter krænkelsesdom: Et vigtigt budskab til alle

Dommen mod Mikael Petersen er et budskab om nultolerance mod krænkende adfærd, mener Atassut. Alligevel har partiet endnu ikke nedfældet en chikanepolitik.
Hvis andre siger, at 'sådan er det i politik' tager vi kraftig afstand fra det. For sådan skal det aldrig være, siger Aqqalu Jerimiassen i kølvandet på Mikael Petersens dom. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Kathrine Kruse
14. september 2021 15:14

Hvad mener du om omgangstonen? Kunne man finde på at sige, at nogen har gode bryster eller en god røv?

- Sådan er det i politik.

Det sagde tidligere formand for Naalakkersuisut og Siumut, Kim Kielsen, da han vidnede i blufærdighedssagen mod sin tidligere partisekretær Mikael Petersen i landsretten i sidste uge.

Atassuts formand, Aqqalu Jerimiassen, tager kraftigt afstand fra Kim Kielsens udsagn om, at man i politik kan finde på at sige, at nogen har gode bryster eller en god røv.

Sagen kort

  • I torsdags blev Siumuts tidligere partisekretær, Mikael Petersen, idømt en ubetinget straf på 40 dage i anstalten. Han var tiltalt for seksuelle krænkelser ved Grønlands Landsret.
  • Sagen kørte ved kredsretten i januar. Dengang blev Mikael Petersen idømt 60 dage i anstalt. Han ankede dommen.
  • Mikael Petersen var tiltalt for at have blufærdighedskrænket fire kvinder, der arbejdede i Siumuts fra 2013-2019.
  • En af kvinderne er partiets folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam.
  • Hun forklarede, at Mikael Petersen kommenterede hendes krop og vægt. At han sagde, at ’hvis hun tog lidt mere på, ville hun være mere lækker at gå i seng med’, og at hendes bryster var vokset. Han snusede til hendes hår og lagde hænderne på hendes baller. 
  • Mikael Petersen har var aktiv i Siumut i 38 år og har været medlem af Naalakkersuisut. Han har i øvrigt også været næstformand for Siumut.

- Vi i Atassut har altid respekteret vores  kvindelige medlemmer. Vi har haft flere kvindelige ledere, siden vores parti blev stiftet, siger Aqqalu Jerimiassen, som mener, at dommen mod Siumuts og Naleraqs tidligere partisekretær er et stærkt budskab om nultolerance mod krænkende adfærd.

- Og hvis andre siger, at 'sådan er det i politik' tager vi kraftig afstand fra det. For sådan skal det aldrig være, siger Aqqalu Jerimiassen, som påpeger, at partiet Atassut har lært meget af sin økonomiske krise.

- Og derfor må Siumut sikkert også har lært meget fra krænkelsessagen, siger han. 

Alligevel har partiet endnu ikke nedfældet en decideret chikanepolitik, der kan forebygge en lignende sag i partiet. 

LÆS OGSÅ Siumut tager krænkelsessag dybt alvorligt: Forhåbentlig kan vi alle lære af det

- Vi har i de senere år fornyet Atassut en del. Vi har arbejdet med partiets skrantende økonomi, revideret organisationen, medlemmerne og Atassuts grundlæggende principper. Vi har derfor ikke arbejdet med andre sager, siger Aqqalu Jerimiassen.

Selvom partiet ikke vil udarbejde en personalepolitik, som kan forebygge chikane, har Atassut dog en klar holdning om emnet.

- På bagrund af lovgivning, etik, ligestilling  og respekt tager vi på det kraftigste afstand fra sexchikane og vil være med til at forebygge det, siger han, og fortsætter: 

-  Og vi vil reagere tidligt, hvis vi oplever sexchikane.

Inuit Ataqatigiit

I modsætning til støttepartiet står landets største parti, Inuit Ataqatigiit, klar med en chikanepolitik.

- Vi tolererer hverken krænkelser eller vold i Inuit Ataqatigiit, fastslår Inuit Ataqatigiits formand, Múte Bourup Egede.

- Vi har et udkast klar. Vi havde i forvejen ét i vores sekretariat i Folketinget. Vi skal fremlægge vores udkast til vores Inatsisartut-medlemmer, når de kommer til Nuuk, så vi har nogle idéer til retningslinjer i vores sekretariat, siger han.

LÆS OGSÅ Ligestillingsadjunkt om Mikael Petersens dom: Nu har vi rettens ord

Hos Demokraatit har man ligesom Atassut ikke en chikanepolitik. 

- Hos Demokraatit respekterer vi, at vi lever under demokratisk magtdeling, hvor vi har et retssamfund, siger formand Jens Frederik Nielsen.

- Derfor er det vigtigt at respektere rettens afgørelser, ligesom den dømte må respektere sin dom.

Selvom Demokraatit ikke har en chikanepolitik, er det alligevel vigtigt at tale om det, påpeger partiets formand.

- Vi har vurderet, at det på nuværende tidspunkt ikke er nødvendigt at nedfælde retningslinjer. Vi har i stedet vurderet, at det er vigtigere at tale om det som medmennesker og som kollegaer. 

- Vores dør til hovedkontoret står også altid åbent, så enhver med noget på hjertet kan bringe det til os.

KNR har også forsøgt at få en kommentar fra Naleraq, men partifomand Hans Enoksen er ikke vendt tilbage på KNR's adskillige henvendelser.

Hans Enoksen var blandt andet formand i Siumut, mens Mikael Petersen var partisekretær. 

Senere ansatte han Mikael Petersen som partisekretær i Naleraq, da Mikael Petersen var stoppet i Siumut efter, at sagen om krænkelser kom frem.