Enhedslisten mener, at Danmark bør overveje direkte at opkræve husleje for USA’s brug af basen. Lejeindtægter som bør komme Grønland til gode. Arkivfoto

Parti vil kræve leje af USA's brug af Pituffik

Fra flere sider luftes der et ønske om, at Danmark opkræver husleje hos USA for det amerikanske forsvars brug af Thulebasen i Nordvestgrønland.

Det skriver Altinget.dk.

Det sker efter at U.S. Air Force har valgt fortsat at benytte et amerikansk rederi til besejlingen af Pituffik frem til 2023. En kontrakt til en værdi af mere end 150 millioner kroner.

Dermed fortsætter det amerikanske forsvar sin praksis med at tildele kontrakter relateret til den civile drift af basen til amerikanske firmaer.

- Det er stærkt utilfredsstillende. Det viser, at de kun tænker på sig selv og ikke optræder, som om de er gæster i et land, siger Enhedslistens grønlandsordfører, Christian Juhl, til Altinget.

Christian Juhl mener, Danmark bør overveje direkte at opkræve husleje for USA’s brug af landområdet. Lejeindtægter som bør komme Grønland til gode.

Ideen om lejeopkrævning møder også opbakning hos en dansk ekspert.

LÆS OGSÅ Amerikansk rederi genvinder kontrakt på Pituffik

- Hvis amerikanerne holder op med at give en vis kompensation til Grønland ved hjælp af servicekontrakterne, så er det et meget godt signal at sige: Prøv at høre, I bliver nødt til at kompensere os på en eller anden måde, siger lektor Jon Rahbek-Clemmensen fra Forsvarsakademiet til Altinget.

- USA underminerer deres egen position, fordi det her får danske politikere til at spørge, hvorfor vi skal have basen, hvis ikke det er i Danmarks og Grønlands interesse, forklarer Jon Rahbek-Clemmensen.

LÆS OGSÅ RAL's bud på sejlads i Arktis er utilstrækkelig

USA skal dog ikke frygte, at Enhedslisten får støtte fra Dansk Folkeparti til idéen om huslejeopkrævning.

- Det kommer ikke til at ske, så længe vi har noget at skulle have sagt. Grønland skal derimod være utrolig glad for, at der ikke kommer en regning fra USA, siger Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen, til Altinget.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt