Palle Jerimiassen besøgte sin mors grav, da telefonen ringede

Vil du være borgmester? Du bestemmer det selv, lød det i den anden ende.
Palle Jerimiassen er tilbage i sit borgmesterkontor. Nu som løsgænger. Arkivfoto. Foto © : KNR
14. maj 2021 18:30

I onsdags ryddede Palle Jerimiassen sit borgmesterkontor i Ilulissat. Men i dag er han flyttet ind igen. 

- Det hele er gået så hurtigt. Jeg er både forbavset og rørt, siger han. 

For i går skete der noget, der vendte det hele på hovedet. I går var det også præcis to år siden, at Palle Jerimiassens mor døde. Derfor tog han ud til hendes grav. 

- Jeg tog ud på kirkegården for at tænke på hende. Pludselig ringede min mobil, og det viste sig, at det var oppositionen, der havde holdt et møde. Nu ringede de til mig og sagde: Vi mangler kun dig. Vi er otte i alt. Du bestemmer selv, om du vil være borgmester eller ej, hvis du vil være sammen med os. 

Gik rundt om sin mors grav

Inuit Ataqatigiit, Atassut, Demokraatit og Naleraq var nemlig begyndt at forhandle bag lukkede døre. De manglede blot en enkelt for at have flertal i kommunalbestyrelsen – og den enkelte skulle være Palle Jerimiassen.

Han er nu løsgænger efter at have forladt Siumut for en måned siden.

- Jeg svarede: Åh gud, det er for meget. Giv mig lige en time til at tænke over det. Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg gik rundt om min mors grav, imens jeg tænkte, siger han.

LÆS OGSÅ Så er det officielt: Palle Jeremiassen sætter sig igen i borgmesterkontoret i Avannaa

Derefter tog han til et møde, som fortsatte ind til klokken var mere end tre i nat.

- Og nu er jeg blevet borgmester igen, uden at jeg regnede med det! 

Jeg svarede: Åh gud, det er for meget. Giv mig lige en time til at tænke over det.

Det hemmelige møde anede Siumut tilsyneladende intet om. Partiets kandidat til borgmesterposten, Sakio Fleischer, troede stadig, at han skulle være borgmester, siger han til KNR i dag. 

Han oplever, at Palle Jerimiassen gik bag om ryggen på Siumut.  

- Som bekendt underskrev vi sammen med Naleraq en aftale i april. Den var gældende indtil denne uge - og indtil i nat klokken to var jeg indstillet til at blive borgmester. Men i nat fandt vi ud af, at de sidste, som vi havde en aftale i hus med, var bakket ud, siger Sakio Flesicher til KNR.

Gør ondt på Siumut

Og Palle Jerimiassen havde da også en betænkelighed ved at takke ja til oppositionens tilbud.  

- Jeg vidste godt, at det kommer til at gøre ondt på Siumut, hvis jeg tog imod tilbuddet fra oppositionen. Men jeg kunne ikke sige nej.

 

Foto © : Malik Brøns, KNR

Første møde i den nye kommunalbestyrelse blev holdt i Uummannaq. Palle Jerimiassen var med på telefon fra Ilulissat. Foto: Malik Brøns, KNR

 

- Jeg er Palle. Den samme person. Jeg regner med, at jeg fortsætter med min tidligere fremgangsmåde i mit borgmesterarbejde, nemlig åbenhed.

- Og jeg fortsætter også min venlige attitude, den ændrer jeg aldrig.

LÆS OGSÅ Kommende borgmester skal i landsretten for muligt hashsalg

Venlighed eller ej - der har været drama i flere uger i Avannaata Kommunia. 

Efter kommunalvalget 6. april fik Siumut flest stemmer. Siumuts Minik Høegh-Dam blev stemmesluger med flest personlige stemmer – og dermed stod han egentlig til at sætte sig i borgmesterstolen. 

Men sådan gik det ikke.

Eksklusion og rævekager

Minik Høegh-Dam blev smidt ud af Siumut, efter at KNR fortalte, at han er anklaget for at have brudt loven om euforiserende stoffer ved salg af ikke under 300 gram hash. En sag der skal i landsretten, efter han blev frifundet i Sermersooq Kredsret den 25. marts under valgkampen.

Palle Jerimiassen trak sig fra Siumut og blev løsgænger. 

Og så stod Sakio Fleischer til at blive borgmester, fordi han fik tredjeflest personlige stemmer ved valget. Sammen med Naleraq fik Siumut flertal i kommunen – men i onsdags meddelte Siumut så, at de ikke ville arbejde sammen med Naleraq alligevel. 

LÆS OGSÅ Balladen fortsætter i Avannaata: Siumut vil ikke arbejde sammen med Naleraq alligevel

Samtidig sagde Siumuts gruppeformand i kommunen, at Siumut forventede at lande en ny aftale med et andet parti.
Tilbage står Sakio Fleischer nu med en lang næse.

 

Foto © : Malik Brøns, KNR

Sakio Fleischer. Foto: Malik Brøns, KNR

 

Det gør Palle Jerimiassen til gengæld ikke. Der faldt faktisk en appelsin ned i hans turban. Men han kæmper stadig lidt med nogle følelser.

- Min lillebror døde, da valgkampen startede. Hans sidste time nærmede sig i løbet af de to måneder, som valgkampen varede. Det var en hård tid. Der var drama i partiet, og det resulterede i, at jeg trak mig. Der er stadigvæk nogle følelser, der skal på plads - derfor er det ikke let for mig at sætte mig i borgmesterstolen igen, siger han.