Palle Christiansen: Vi skal stille flere krav til olieindustrien

Grønland skal blive meget bedre til at få del i milliarderne fra olieindustrien til at få gang i olie-uddannelser her til lands. Det er én af de pointer, der kom frem under den forgange weekends oliekonference i Sisimiut.
Skrevet af Naimah Hussain
03. maj 2011 11:44

I Canada er det lykkedes at få olieindustrien til at investere i uddannelse og udstyr til de meget dyre uddannelser, der kræves for at arbejde i olieindustrien. Fx. har College of the North Atlantic i Canada gode erfaringer med det.

Derfra lyder anbefalingen, at politikerne allerede under licensforhandlingerne bør få gode aftaler på plads med de store oliegiganter. Og den idé kan rektor for Råstofskolen, Hans Hinrichsen, godt se fidusen i.

Vi har spurgt naalakkersuisoq for Uddannelse, Palle Christiansen, om Grønland ikke bør udnytte det potentiale og få del i pengene?

- Det havde selvfølgelig været ideelt, hvis man havde gjort det fra start, da man begyndte at uddele licenser til de forskellige selskaber. Det har man så, efter min mening, ikke gjort i stor nok grad. Men der er jo ikke noget, der forhindrer os i at lave tillægsaftaler til de aftaler, der allerede ligger. Og jeg vil presse på hver eneste gang, der skal gives licenser fra nu af, om at selskaberne skal give en pose penge til det grønlandske uddannelsessystem.

Hvordan vil du gøre det konkret?
- Det vil jeg gøre i Naalakkersuisut. Hver eneste gang vi har en ansøgning til en licens, vil jeg have nogle uddannelsesmæssige og forskningsmæssige krav skrevet ind i aftalerne. Eventuel nogle penge til en uddannelsesdfond.

"De har 100 advokater - vi har 3-4 folk"
Grønland står med andre ord overfor en stor opgave, hvis vi - ligesom fx. Canada og Færøerne - skal sørge for at få nogle gode aftaler med oliegiganter som Cairn Energy, Shell, Maersk Oil osv. På den måde får ikke alene selskaberne gavn af den uddannede arbejdskraft, men også vores egen økonomi har meget at vinde. Men for at få gode resultater, skal vi være bedre klædt på, mener Palle Christiansen.

- Det er jo lykkes os at få forhandlet aftaler på plads trods vores ringe erfaringer på olie- og råstofsområdet. Men når vi skal lave de helt store aftaler, hvor der virkelig skal klejner i kassen, skal vi alliere os med nogle konsulentfirmaer udefra, som har erfaring i at forhandle med de store, fordi ellers bliver vi kørt over. De store firmaer stiller jo med 100 eller 200 Harvard-uddannede advokater, og der har vi et lille rådgivningsfirma med 3-4 folk. Og vi kan jo slet ikke matche dem, siger Palle Christiansen.

Uddannelsesdepartementet har ikke haft nævneværdig kontakt med olieselskaberne endnu, men det skal der laves om på, mener Palle Christiansen. Hvis der bliver forhandlet gode aftaler, kan pengene eksempelvis anvendes til at opbygge en talentmasse allerede fra folkeskolen, ved at sætte pengene i en uddannelsesfond som på Færøerne, lyder amibitionen fra Palle Christiansen.